Meerouderschap heeft invloed op rechten andere kinderen

Meerouderschap heeft gevolgen voor de rechten van andere betrokken kinderen. Ook kan het leiden tot een toename van het aantal juridische geschillen over de legitieme portie. Dit laat de issuegroep Familie van Nu van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) weten aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het ministerie had de KNB om advies gevraagd over de juridische aspecten van meerouderschap, dit naar aanleiding van het rapport ‘Kind en Ouders in de 21ste eeuw’ van de Staatscommissie Herijking ouderschap.

Afwikkeling
Uit de notariële praktijk blijkt dat de afwikkeling van erfenissen waarin een kind is onterfd, maar wel een beroep doet op de legitieme portie, vaak problemen met zich meebrengt. De afwikkeling neemt meer tijd in beslag, is duurder en zorgt voor meer juridische procedures over de vaststelling van de omvang van de legitieme portie. De Staatscommissie wil dat kinderen van meeroudergezinnen juridisch meerdere ouders kunnen hebben en dus ook van meer dan twee ouders erfgenaam zijn. Meer kinderen verhoogt ook de kans op een toename van problematische afwikkelingen en juridische procedures daarover.

Erfrecht
Verder laat de issuegroep weten dat er een uitlegregeling moet komen over het begrip kind of kinderen. Dit omdat het begrip kind of kinderen in oudere testamenten nog niet verwees naar stiefkinderen. Ook adviseert de KNB niet alleen meeroudergezinnen ruimere erfrechtelijke mogelijkheden te geven, maar ook stiefoudergezinnen. Ook zij willen vaak dat stiefkinderen en eigen kinderen gelijk worden behandeld en hetzelfde erven.

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...