KNB praat graag mee over gedifferentieerde overdrachtsbelasting

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wil graag betrokken worden bij een verkenning van een gedifferentieerde overdrachtsbelasting. Dit schrijft de beroepsorganisatie in een brief aan de staatssecretaris van Financiën, Menno Snel. De notaris int namelijk de overdrachtsbelasting en betaalt deze vervolgens aan de Belastingdienst.

Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber (CU) en Erik Ronnes (CDA) hebben een op 19 maart unaniem door de Kamer aangenomen motie ingediend. In deze motie wordt de regering verzocht de mogelijkheden van een gedifferentieerde overdrachtsbelasting te verkennen. Hierbij worden starters vrijgesteld van overdrachtsbelasting en krijgen beleggers vanaf de derde woning te maken met een hoger tarief.

Sympathiek
De KNB (pdf) schuift graag aan bij deze verkenning. De beroepsorganisatie vindt de motie sympathiek. Wel moeten burgers en bedrijven ruim voor de verkrijging van een onroerende zaak zekerheid hebben over het verschuldigde overdrachtsbelastingtarief. Ook vindt de KNB het belangrijk dat de overdrachtsbelasting voor notarissen uitvoerbaar blijft, dus zonder hoge uitvoeringskosten.

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...