Ollongren: geen extra bescherming kopers nodig op woningmarkt

Aanvullende maatregelen om kopers op de overspannen woningmarkt te beschermen, zijn niet nodig. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in een reactie op Kamervragen van Henk Nijboer (PvdA).

Aanleiding voor de vragen van Nijboer was een steekproef door de website BIJN.nl, waaruit bleek dat in bijna driekwart van de koopovereenkomsten de bouwkundige keuring is doorgestreept of verwijderd. Dat terwijl sinds 1 februari 2018 standaard een voorbehoud voor een bouwkundige keuring in de overeenkomst wordt opgenomen. Nijboer eiste daarom van de minister een verklaring voor het geringe aantal keuringen in de koopovereenkomsten.

Niet nodig
Ollongren verwijst in haar antwoorden naar een onderzoek uit 2018. Hierin geven consumenten aan waarom zij geen voorbehoud van een bouwkundige keuring op hebben genomen in hun koopcontract. Daaruit blijkt dat 59 procent de keuring niet nodig vond en in 34 procent van de gevallen was het de aankoopmakelaar die dit besluit nam. De overige 7 procent gaf aan dat de verkoper de keuring al had laten uitvoeren. Het verhogen van de kans op een woning kwam als reden om het voorbehoud te schrappen nauwelijks voor. Vandaar dat Ollongren geen aanleiding ziet om extra maatregelen te nemen.

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...