Meer instrumenten voor notariaat tegen ondermijning

De Tweede Kamer vraagt de regering te onderzoeken of het notariaat meer instrumenten moet krijgen om ondermijning tegen te gaan. Ook moet de regering de Wwft strenger gaan handhaven. Dat zijn de uitkomsten van twee moties die gisteren in de Tweede Kamer zijn aangenomen.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius en Jeroen van Wijngaarden (beiden VVD) dienden tijdens de J&V-begroting een motie in om te onderzoeken of het wenselijk en noodzakelijk is om notarissen van meer instrumenten te voorzien voor de aanpak van ondermijning. Zij denken hierbij aan het kunnen zoeken op natuurlijke personen in het Handelsregister, de mogelijkheid om binnen het notariaat meer gegevens te delen en verbetering van de toegang van notarissen tot meer gegevens van de Belastingdienst en het Kadaster.

Wwft
De regering moet ook aan de slag met een motie van Michiel van Nispen (SP) en Yeşilgöz-Zegerius. Daarin wordt het kabinet verzocht om de Wwft strenger te handhaven. Van rechtspersonen en natuurlijke personen die zich bewust en structureel niet aan deze wet houden, moet de vergunning direct worden ingetrokken.

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...