Twee belangrijke wijzigingen verstopt in wetsvoorstel

Met een nieuw wetsvoorstel moet gevangenschap in een huwelijk worden tegengegaan. In het voorstel zijn ook twee andere onderwerpen geregeld die voor het notariaat van belang zijn.

In het wetsvoorstel (35348) is voorzien in een nieuwe taak voor de notaris. Hij kan bij internationale huwelijken in een notariële akte aangeven welk buitenlands recht van toepassing is op het huwelijksvermogensregime van de echtgenoten. De oude regeling, waarbij de notaris alleen verklaarde dat geen Nederlands recht van toepassing is, voldeed niet aan de EU-Verordening huwelijksvermogensstelsels. Daarom moet nu expliciet in de notariële verklaring worden opgenomen welk recht van toepassing is. Dit geldt ook voor het geregistreerd partnerschap. De notaris zal beide partijen moeten wijzen op de mogelijkheid een rechtskeuze uit te brengen.

Geen aanspraak
In het wetsvoorstel is ook een overgangsrechtelijke vraag van de Wet beperking gemeenschap van goederen opgelost. In lijn met de bedoeling van de wetgever is nu uitdrukkelijk bepaald dat het huidige artikel 1:95a BW niet geldt voor huwelijken die voor 1 januari 2018 zijn gesloten. Dat betekent dat de echtgenoot die in de oude algehele gemeenschap van goederen is gehuwd, geen aanspraak kan maken op een redelijke vergoeding voor de kennis, vaardigheden en arbeid die deze echtgenoot ten behoeve van de privé-onderneming van de andere echtgenoot heeft aangewend.

Religieus huwelijk
De wijziging maakt onderdeel uit van een wetsvoorstel dat moet voorkomen dat echtgenoten gevangen komen te zitten in een religieus huwelijk. De nieuwe wet moet het mogelijk maken dat de rechter aan een echtgenoot een bevel geeft tot medewerking aan het beëindigen van het religieuze huwelijk.

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...