Bij kleine banken soms problemen met levenstestament

Sommige kleine banken accepteren geen levenstestament. Zij staan vertegenwoordiging van hun klanten op basis van een levenstestament niet toe. Notarissen zullen cliënten die een levenstestament willen maken adviseren de voorwaarden te controleren en zo nodig over te stappen naar een bank die vertegenwoordiging wel toelaat.

In een levenstestament leggen mensen vast wie de financiële, medische en persoonlijke zaken regelt als diegene dit zelf niet meer kan. En op welke manier die persoon dat zal doen. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft in 2015 samen met de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB) afspraken gemaakt over de acceptatie van het levenstestament met de grote banken ING, ABN AMRO en Rabobank. Andere grote banken waren op de achtergrond betrokken en hebben zich bij de gemaakte afspraken aangesloten. De NVB heeft echter geen bevoegdheid om de gemaakte afspraken bij alle banken af te dwingen.

Hogere rente, minder service
Mensen kiezen soms voor een kleine bank omdat die meer rente geeft op tegoeden dan de grote banken. Maar aan die hogere rente blijkt een lager serviceniveau te worden gekoppeld. Moneyou, een 100 procent dochter van ABN AMRO, heeft in de algemene voorwaarden vertegenwoordiging van een natuurlijk persoon uitgesloten. Een klant die zich wil laten vertegenwoordigen, wordt uitgenodigd over te stappen naar ABN AMRO. Ook Leaseplanbank sluit voor spaarrekeningen de benoeming van een gemachtigde uit.

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...