CNUE: 'Kunstmatige intelligentie mag het vak notaris niet verstoren'

Kunstmatige intelligentie mag de gedragsregels van notarissen en de manier waarop zij hun vak uitoefenen niet verstoren. Aanvullende, nieuwe wetgeving hierover is daarom van groot belang. Die boodschap stuurt de Raad van Notarissen in Europa, de CNUE, aan de Europese Commissie. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) onderschrijft deze reactie.

De Europese Commissie is een consulatie gestart over haar ideeën over een Digitaal Pakket.  De reactie (pdf, 103kB) van de CNUE is voorbereid door de werkgroep IT en nieuwe technologieën. Isabelle Cox vertegenwoordigt de KNB in die werkgroep.

Eisen
De CNUE wil in de nieuwe wetgeving over kunstmatige intelligentie eisen over bijvoorbeeld veiligheid en aansprakelijkheid laten opnemen. Daarnaast vindt de raad dat notarissen de redenering van de machine achter de kunstmatige intelligentie moeten kunnen begrijpen. Het is daarom terecht dat de Europese Commissie wil investeren in opleidingen. Ook is transparantie over de bedrijven die de instrumenten bouwen essentieel: wie is de opdrachtgever en hoe verloopt de financiering?

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...