Essaybundel moet dialoog over belastingontwijking verder op gang brengen

Eenduidige codes en regels voor ethisch handelen voor belastingadviseurs en transparantie van bedrijven op fiscaal gebied. Met een essaybundel hierover wil het ministerie van Financiën de dialoog over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van belastingplichtigen en adviseurs – zoals belastingadviseurs en notarissen – in relatie tot belastingontwijking op gang brengen.

In de essaybundel schetsen verschillende betrokkenen uit het bedrijfsleven, de advieswereld en de wetenschap hoe een eventuele tax governance code kan worden vormgegeven. Die moet onder meer voorkomen dat creatieve adviseurs niet in de geest van de wet handelen. Voor notarissen bijvoorbeeld op het gebied van estate planning.

Conferentie
Belastingplichtigen en adviseurs spelen bij het tegengaan van belastingontwijking een belangrijke rol.  Daarom wil het ministerie met hen het gesprek aangaan over hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Begin 2021 geeft het ministerie dit debat een vervolg door een online conferentie te organiseren over een tax governance code.

Verder in het nieuws

Notarissen passeren opnieuw recordaantal akten

Notarissen hebben in 2020 een recordaantal akten gepasseerd: iets meer dan 1.945.000. Dat is een stijging van ruim 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Toen passeerden notarissen gezamenlijk ru...

Nieuwe voorzitter voor CNUE

Ádám Tóth is per 1 januari 2021 de nieuwe voorzitter van de Raad van notarissen in Europa (CNUE). De Hongaarse notaris was al vice-voorzitter van de CNUE en volgt zijn Griekse collega Georgios Rouskas...