Juridische Poort over de digitale oprichting van de bv

Volgend jaar wordt het mogelijk digitaal een bv op te richten. Wat is de rol van de notaris in de steeds verder digitaliserende wereld? En verstevigt het digitaal oprichten van de bv de poortwachtersfunctie? Hierover wordt op 11 november gesproken tijden de Juridische Poort van de KNB.

Het platform om digitaal een bv op te richten is in juli opgeleverd. Dit betekent dat het systeem waarmee de notaris online een oprichter kan identificeren, spreken en de oprichtingsakte kan passeren, klaarstaat voor als de wetgeving hierop is aangepast. Volgens een Europese richtlijn moest per 1 augustus 2021 digitaal een bv kunnen worden opgericht. Maar de implementatiedatum van de bijbehorende wetgeving is met maximaal 1 jaar uitgesteld. Hierdoor is het systeem nog niet in gebruik genomen. Wel bereidt de KNB haar leden en stakeholders vast voor.

Expertise delen
De KNB organiseert zo’n 2 keer per jaar een Juridische Poort. Een bijeenkomst waar de politiek het notariaat ontmoet. Het dient als discussieplatform waar beleidsmakers, besluitvormers, media, publiek én juridische experts elkaar in een informele setting kunnen ontmoeten. Hiermee wil de KNB het notariaat de kans geven expertise te delen en een bijdrage te leveren aan de politieke en maatschappelijke discussie over een actueel thema.

Wie op 11 november mee wil praten, is vanaf 15:00 uur van harte welkom. De bijeenkomst begint om 15:15 uur en wordt om 17:30 uur afgesloten met een borrel.

Aanmelden: KNB, Alex Dijk, a.dijk@knb.nl

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...