Jan Janssens’ eerste 100 dagen als bestuurslid

De Groningse notaris Jan Janssens zit sinds 1 maart in het KNB-bestuur, waar hij voor sommigen een oude bekende is. Janssens was aan het begin van deze eeuw bestuurssecretaris bij de KNB. Zijn eerste 100 dagen als bestuurslid zitten erop. Hoe kijkt hij terug en wat wil hij bereiken? Tijd voor een nadere kennismaking.

All the way from Groningen: hoe bevalt het reizen naar Den Haag?
Gelukkig heb ik geen hekel aan autorijden, wel aan de trein overigens, dus die neem ik niet zo vaak. Op dinsdagavond eet ik thuis eerst rustig een hapje en dan stap ik in de auto naar Noordwijk. Daar hebben wij sinds de coronaperiode een stacaravan staan. Als ik daar aankom, heb ik nog 2 uur vakantie. In principe werk ik alleen op de woensdagen voor de KNB, maar dat red ik nooit helemaal. In het weekend of 's avonds ben ik ook nog regelmatig bezig.

Waarom heb je gekozen voor een bestuursfunctie?
Ik kon niet meer anders, haha. Dit is de enige rol die ik nog niet heb gehad bij de KNB. Ik ben bestuurssecretaris geweest, heb in de ledenraad gezeten, heb de ringbesturen in Den Haag, Drenthe én Noord-Nederland aangedaan en ik heb op diverse kantoren gewerkt waar de notaris een functie bij de KNB vervulde, kortom: ik heb hier een verleden. Vorig jaar raakte ik in gesprek met Annerie en Hans en toen begon het weer te kriebelen. Ik vind het leuk om naast mijn werk andere dingen te doen en ik vind het belangrijk om relevant te zijn voor onze beroepsgroep.

Waar ga jij je mee bezighouden? 
De digitalisering in het notariaat is een belangrijk thema, daar ben ik samen met Isabelle Cox verantwoordelijk voor. En ik ga me buigen over het stakeholdersmanagement, de contacten met ketenpartners als Kadaster en Belastingdienst.

Wat wil je veranderen in het notariaat?
Ik zou af willen van de volle kluizen met papieren akten op notariskantoren. We zijn er echt aan toe om aktes voortaan in een digitale kluis te kunnen bewaren. De techniek is er, we kunnen immers al digitaal een bv oprichten, dus het is zeker mogelijk. We hebben alle ingrediënten in huis, de wet moet alleen nog veranderd worden. Goed dus om dit mee te nemen in de vernieuwing  van de Wna.

Wanneer is jouw bestuursperiode geslaagd?
Als er een beetje meer waardering voor het KNB-bureau komt. Ik ken de KNB natuurlijk al uit het verleden en ik weet hoe belangrijk het werk is dat hier wordt gedaan. Wat hier gebeurt, zorgt ervoor dat notarissen over 10 jaar nog werk hebben. Ik zou willen dat onze leden zich dat beter realiseren.

Wie is je grote voorbeeld?
Hmm, dan zou ik zeggen Franc Wilmink, notaris en oud-voorzitter van de KNB. Ik heb bij de KNB met hem samengewerkt; wij konden met elkaar lezen en schrijven. Bij hem op kantoor ben ik na mijn periode bij de KNB ook weer kandidaat-notaris geworden. Hoe hij bij de KNB dingen voor elkaar heeft gekregen, hoe hij met zijn vak omgaat, maar ook buiten het notariskantoor relevant is voor de maatschappij: daar heb ik bewondering voor. Voorbeeld is misschien een groot woord, maar hij is er mede de oorzaak van dat ik het in het notariaat nog naar mijn zin heb.

Als je geen notaris was geworden, dan…
Pfoe, daar heb ik nooit over nagedacht. Ik wist dat ik rechten wilde studeren: het juridische, de regeltjes, dat past bij mij. Na mijn eerste jaar rechten in Groningen, moest ik een richting kiezen. Bijna iedereen koos voor Nederlands recht, dus dat wilde ik niet doen. Het onpartijdige lag mij wel, dus het is notarieel recht geworden. Toen ik dat thuis vertelde, kwamen mijn ouders op de proppen met een vergeeld document waaruit bleek dat mijn overgrootvader notaris was geweest in Antwerpen. Het zit misschien toch een beetje in de genen. Een van mijn dochters studeert nu ook notarieel recht, ook in Groningen. Daar heb ik echt geen invloed op gehad!

CV Jan Janssens
Geboren: 6 juli 1970 in Eindhoven
Burgerlijke staat: getrouwd, 2 studerende dochters
Lengte: 1.89 m.

Eerste baan: achter de bar staan bij de tennisclub
KNB-lid sinds: 1994, met een onderbreking door functie bij de KNB
Notaris sinds: 2017
Guilty pleasure: trekt thuis op de bank (te) vaak een zak chips open, die dan per se helemaal op moet

Jan JanssensKNB-bestuurslid Jan Janssens

Verder in het nieuws

Onrechtmatig gebruik titel 'notaris' niet toegestaan

De titel notaris is beschermd en mag dus niet door iedereen gebruikt worden. De KNB heeft geconstateerd dat een ontzette notaris zich wel als zodanig heeft uitgegeven en spande een kort geding aan. De...

Uitdagingen voor het notariaat in Caribisch Nederland

Om een beter beeld te krijgen van de uitdagingen waar het notariaat in Caribisch Nederland voor staat, heeft de KNB op uitnodiging van het ministerie van Justitie en Veiligheid vorige week een werkbez...

8 procent meer akten in tweede kwartaal

Het totale aantal door notarissen gepasseerde akten in het tweede kwartaal van dit jaar ligt 8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er in april, mei en juni ruim 459.000 ak...