Logo KNB.nl
English

De notaris is jarig en trakteert

Romee van der Rest
Romee van der Rest smalRomee van der Rest

Ook mijn kantoor Huijbregts Notarissen & Adviseurs vierde zaterdag 3 november de 175e verjaardag van de beroepsorganisatie voor het notariaat (KNB). Wij wilden deze feestelijke dag graag benutten om op een laagdrempelige manier mensen te spreken over de notaris en alles wat daarbij hoort. Want ik merk dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over wat een notaris nu precies allemaal doet.

Via onze website en social media, nieuwsbrief en e-mailhandtekening hebben wij mensen uitgenodigd om kennis met ons te komen maken. We stonden met een stand in het centrum van Den Bosch, waar iedereen welkom was voor een gratis kopje koffie, thee of warme chocolademelk. Ook deelden we een flyer uit waarbij wij een gratis bespreking en 25 euro korting aanboden.

Onwennig
Al snel bleek dat de stand tactisch stond opgesteld (voor de insiders: tussen de Sint-Jan en de markt) en dat er veel mensen kwamen langsgelopen. Het was heel leuk om te zien dat er allerlei soorten mensen in de stad rondlopen op zaterdagochtend en wij dus ook een heel divers publiek hadden om mee kennis te maken. In het begin is het altijd wat onwennig om op mensen af te stappen, ook al heb je een leuk presentje om uit te delen. Maar ik merkte meteen dat over het algemeen iedereen het juist heel leuk vond.

Franse toerist
Er waren ook mensen die haast hadden, maar de meesten vonden het wel gezellig om even een praatje te maken. Zo sprak ik een jong stel met kinderen dat niet had bedacht hun testamenten aan te passen sinds zij kinderen hadden gekregen omdat de inhoud misschien niet meer up to date is. En een oudere dame die dacht dat zij alles goed geregeld had, maar toen ik begon over het levenstestament, aangaf dat zij ons maandagochtend direct ging bellen voor een afspraak. Bij een man met een camera om zijn nek had ik al een minuut vrolijk verteld over het feestje van de notaris, toen hij een Franse toerist bleek te zijn. Dus toen heb ik maar geprobeerd om in mijn beste Frans kort uit te leggen wat wij aan het doen waren. Bij één van mijn collega's kwam ook een dame langs met een vraag over recht van overpad. Zij ging thuis haar akten opzoeken en kwam terug voor een kort advies op maat. Een aantal winkeliers uit de straat waren ook nieuwsgierig en kwamen even polshoogte nemen. Ook kwamen er een aantal vaste klanten langs, die even een gezellig praatje kwamen maken. En sprak ik iemand die toevallig voor aankomende week al een afspraak bij ons had ingepland.

Trots
Ik vond het ook erg leuk om van diverse mensen te horen dat hun beeld van de notaris als stoffig en saai toch echt wel is veranderd. Hoe meer mensen ik sprak, hoe trotser en enthousiaster ik ook weer werd over ons vak. Ze vonden het leuk om op zo'n spontane en enthousiaste manier over de notaris te horen en te zien dat de notaris niet altijd een oude grijze man is. En dat daardoor de drempel om bij ons langs te komen ook niet zo hoog meer is. Missie geslaagd dacht ik zo!