Logo KNB.nl
English

Een eigen huisnummer

Regina van Rijswijk
Regina van Rijswijk2Regina van Rijswijk

Stel: je wordt ouder, je hebt steeds meer moeite met alles zelf doen, elke dag eten koken wordt een opgave en douchen is ook niet meer vanzelfsprekend. Toch wil je graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. In de buurt van kinderen, dat dan wel. Een mantelzorgwoning kan daarvoor een mooie oplossing zijn.

Een mantelzorgwoning is een woning die bij, in of aan een bestaande woning wordt gebouwd. Meestal bij de woning van de zoon of dochter van degene die de zorg nodig heeft. Je kan de garage verbouwen of aanbouwen. Of laat een kant-en-klare unit in de achtertuin plaatsen. Over het algemeen is voor deze drie opties niet eens een omgevingsvergunning nodig.

Wie is eigenaar?
Voor je aan een mantelzorgwoning begint, moet je over diverse zaken goed hebben nagedacht én afspraken hebben vastgelegd. Bijvoorbeeld over wie de mantelzorgwoning betaalt en wie de eigenaar wordt. Degene die hem betaalt, wordt niet altijd vanzelf ook de eigenaar. Wanneer de mantelzorgwoning in de tuin van het kind wordt geplaatst of gebouwd, kan het kind de eigenaar worden. Ook als de ouder de unit betaalt. Door het vestigen van een opstalrecht kan de ouder toch eigenaar worden. Regel je dat niet, kan er sprake zijn van een schenking van de ouder aan het kind. Dat kan schenkbelasting en/of scheve gezichten bij broers en zusters opleveren.

Onklaar als woning
Als het kind eigenaar blijft van de mantelzorgwoning, maar overlijdt, wil de ouder wel in de mantelzorgwoning blijven wonen. Dit moet dan wel goed geregeld zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat de woning een mantelzorgwoning is zolang er zorg wordt verleend. Wanneer de zorgverlening stopt, vervalt de vrijstelling voor de omgevingsvergunning. De woning moet dan worden verwijderd of er moet alsnog een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Je kan ook de mantelzorgwoning binnen de bestaande regels ‘onklaar’ als woning maken. Je hoeft dan alleen maar de keuken en badkamer te verwijderen.

Goede scheiding
Verder is een goede scheiding tussen de hoofdwoning en mantelzorgwoning belangrijk. Dit is namelijk van belang voor zaken als zorgtoeslag, de hoogte van de AOW en de hoogte van de renteaftrek Inkomstenbelasting. Een eigen huisnummer voor de mantelzorgwoning zorgt al voor zo’n scheiding. Aan de andere kant kan het juist wenselijk zijn de twee woningen samen als één woning aan te merken, bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte van de zakelijke lasten. Alle verschillende situaties, wensen en keuzen vragen om een goed advies op juridisch en fiscaal gebied. Laat je dus goed en tijdig adviseren.