Logo KNB.nl
English

Het notariaat versus Ajax

Fred Teeven
Fred Teeven.JPGFred Teeven, xxx

Schrikt u vooral niet. Ik ga niet voorstellen dat een elftal van het notariaat het moet opnemen tegen AFC Ajax. Nee, ik wilde een column schrijven over de komende Europese verkiezingen. Maar op de een of andere manier kon ik de inspiratie niet vinden.

Niet dat ik verkiezingen niet belangrijk vind, maar bij de Europese verkiezingen lukte het gewoon niet. Blijft altijd lastig, iets doen in Europees perspectief. In het notariaat is dat niet anders. Een alternatief was snel gevonden na de uitschakeling van Ajax in de halve finale van de Champions League.

Snoeihard
In gedachte ga ik terug naar het begin van het voetbalseizoen. Een stroef draaiend Ajax dat na miljoenen investeringen moeite heeft om de concurrentie bij te benen. Een gedeelte van de nationale pers aangevoerd door De Telegraaf en Johan Derksen waren direct snoeihard in hun oordelen. Zo gaat dat. Maar wat was er nu feitelijk aan de hand? Laten we het simpel houden. De doelstellingen van de club waren helder. Landskampioen worden met aantrekkelijk voetbal en de club op de Europese voetbalkaart terugbrengen. Niet meer en niet minder dan dat.

Blij en tevreden
Aan het einde van het seizoen kunnen we stellen dat de club, zijnde de spelers, technische staf, de directie en eigenlijk eenieder binnen de organisatie van Ajax, daaraan heeft bijgedragen. Heldere doelstellingen, duidelijk beleid en niet buigen voor de opportunistische, soms rancuneuze buitenwacht. De technische staf en de spelers hun gang laten gaan en uiteindelijk de balans opmaken aan het einde van het seizoen.
Zie het resultaat. De landstitel en beker gepakt en lovende kritieken in binnen- en buitenland. De financieel directeur kan tevreden terugkijken op het seizoen en misschien nog wel belangrijker, de supporters zijn blij en tevreden. Ík ben blij en tevreden (‘een roodwit hart’).
Hoe anders zou het zijn gegaan als men bij Ajax in paniek was geraakt onder ‘druk’ van buitenaf. Wat als men de trainer had afgerekend op zijn accent uit het oosten, zijn ongemakkelijke publieke optredens en zijn moeizame relatie met sommige leden van de pers? Ik weet het niet, kan het niet voorspellen, en ik waag me daar niet aan. Dat laat ik over aan de ‘deskundigen’ van de pers.

Geen paniek
Het is in het voetbal niet anders dan in het bedrijfsleven, waarvan ik overigens het notariaat als onderdeel beschouw. Heldere doelstellingen, goed beleid en zorgen voor een goed uitgebalanceerd team (op de vestiging en bij het uitdragen van het werk van de beroepsgroep). Vertrouwen uitstralen en geen paniek als het even tegenzit. En tijd, vooral tijd.

Var
Met een bescheiden knipoog geef ik hier graag nog een gratis advies aan John de Mol. Overweeg een Video Assistant Reporter (VAR) aan te stellen bij het programma Veronica Inside. Het ‘satirische’ ‘kroeg’voetbalpraatprogramma. Een VAR die kan ingrijpen zodra een van de aanwezigen feitelijke onjuistheden of gewoon klinkklare onzin uitkraamt. Hebt u trouwens zo’n soort functie? Een collega die u helpt bij het nemen van de juiste beslissingen, die objectieve feedback geeft, en intervisie pleegt bij de bedrijfsvoering? Niet uit wantrouwen maar collegiaal in het belang van de klant. Voor alle dossiers, niet alleen de ‘Ajax-Feyenoord’-dossiers.

Must
Dan toch nog even de Europese verkiezingen. Ik voorspel een lage opkomst en winst voor Forum voor Democratie. Niet omdat ik daar mee zou sympathiseren, maar uit realisme. Ik voorspel dat de campagne niet zal gaan over de inhoud en geen aandacht zal besteden aan waarom de Europese Unie ooit is ontstaan. Ik fris uw geheugen op: het borgen van vrede en stabiliteit en het verhogen van de welvaart. Ik zou zeggen: doelstellingen ruimschoots bereikt. Misschien na de verkiezingen een extra doelstelling. Cheaper, better en faster, met behoud van de eigen identiteit. Ook een must voor het notariaat om toekomstbestendig te zijn.

Verschenen in Notariaat Magazine nummer 5, juni 2019