Logo KNB.nl
English

Futureproof notaris

Koen van Wijk
Koen van Wijk 3

Het voelt best een beetje gek om mijn openingscolumn voor deze nieuwsbrief te schrijven uit mijn ‘werkkamer’ in mijn eigen huis. Naja, werkkamer. Een plank op twee verfschragen dient als bureau in een ruimte die voorheen functie had als inloopkast. Ook mijn kantoor heeft iedereen naar huis gestuurd in verband met de coronamaatregelen. Een verstandige keuze, begrijpt u mij niet verkeerd, maar het is zeker even wennen. En wennen was het!

Wennen om te videobellen met je collega’s. Wennen om je besprekingen te doen via Skype, Teams of Zoom. En wennen dat je je cliënten niet meer aan tafel ontvangt. De transacties worden zo veel mogelijk afgedaan via volmacht en wanneer wij een akte passeren, hebben de notaris en ik een hele strategie om de hele tijd 1,5 meter afstand te houden. Toch apart en het voelt ergens een beetje onpersoonlijk. En gek genoeg went dat ook. Na de eerste ongemakkelijke videoconferentie met een cliënt vindt bijna iedereen het normaal. Waar de eerste call nog ging over ‘wat staat daar nou achter jou’, gaat het nu efficiënt en voelt het heel gewoon.

Champagne en hapjes
‘Hoezo kon dit eigenlijk niet al veel eerder?’, zo vraagt een klein stemmetje in mijn achterhoofd. Waar notarissen voorheen riepen dat je de cliënt moet kunnen ruiken om te oordelen of hij (of zij) dit echt wilde (lijkt mij overigens onsmakelijk), zie ik mijn beroepsgroep nu ineens innoveren en ‘2.0’ worden. Zo ook in mijn eigen praktijk: 2 maanden geleden zat ik nog met cliënt aan tafel om zijn groeifinanciering te regelen en gisteren hadden we een virtuele closing. De cliënt had een volmacht afgegeven, maar wilde er toch graag bij zijn via de videoverbinding. Na het passeren van de akte hebben wij een closingborrel gehouden via Skype, inclusief champagne en hapjes. Eigenlijk wel gezellig.

Goede en slechte tijden
Zo brengt de crisis ook iets moois. Het notariaat als modern beroep, waarbij de notaris op afstand juist nog steeds toegevoegde waarde heeft: de rol om uitleg te geven en je te helpen. De vertrouwenspartner. In goede tijden, maar zeker ook in slechte tijden. De notaris die er is wanneer u uw onderneming start, maar ook wanneer door corona uw onderneming dreigt om te vallen. Eigenlijk best futureproof, dat notariaat.