Logo KNB.nl
English

Geldlening met of zonder autogordels

Regina van Rijswijk
Regina van Rijswijk2Regina van Rijswijk

Heb ik voor een hypotheek een notariële akte nodig? Met enige regelmaat krijg ik deze vraag van ouders die hun kind willen helpen bij de aankoop van hun woning, maar laatst ook van enkele broers en zussen die hun zus wilden helpen een huis te kopen.

Wanneer ik deze vraag krijg, weet ik meteen dat dit niet de vraag is die ze eigenlijk bedoelen, maar de term ‘hypotheek’ is zo ingeburgerd voor de lening om een huis te kopen, dat ik dan eerst uitleg wat het verschil is tussen een geldlening en een hypotheek.

Geldlening of hypotheek
Wanneer je iemand geld uitleent en met hem afspraken maakt over hoe en wanneer het bedrag wordt terugbetaald, hoeveel rente er moet worden betaald en andere details, is dat al een geldlening. Dit kan je mondeling afspreken, maar schriftelijk is beter. Dan kan je later teruglezen wat je samen hebt afgesproken en ontstaan daar geen problemen over. Ook als je in aanmerking wilt komen voor renteaftrek voor de eigen woning, moet je deze afspraken schriftelijk vastleggen.
Het hypotheekrecht is niet hetzelfde als een geldlening. Het is namelijk een zekerheidsrecht. Het geeft de geldverstrekker het recht de woning of het bedrijfspand in het openbaar te verkopen wanneer de afspraken over de geldlening niet worden nagekomen. De geldverstrekker heeft hierdoor grotere zekerheid om zijn geld weer terug te krijgen.

Schuldeisers
Een hypotheekrecht moet bij notariële akte gevestigd worden en kost daarom meer dan alleen een geldlening. Waarom zou je investeren in een notariële hypotheek? Dat zal ik uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat een kind van zijn ouders geld leent zonder hypotheekrecht. Het kind raakt zonder baan en vervolgens in de schulden. Zijn schuldeisers besluiten beslag te leggen op de woning om deze daarna openbaar te verkopen. De beslagleggers hebben de regie over de openbare verkoop en worden als eerste uitbetaald uit de verkoopopbrengst. Alleen als er nog wat over is, krijgen de ouders het uitgeleende bedrag geheel of gedeeltelijk weer terug.

Autogordels
Was er wel een hypotheekrecht, dan hadden zij de regie en was eerst hun lening afgelost voordat andere schuldeisers zouden worden uitbetaald. Het hypotheekrecht gaat vóór het beslag. Op die manier levert de investering in de hypotheekakte toch extra op.

Vergelijk het met je autogordels. Je hebt ze eigenlijk niet nodig, maar als er een keer onverhoopt wat gebeurt, ben je blij dat je ze omhad.