Logo KNB.nl
English

Moet ik nog langs het notariskantoor?

Romee van der Rest
Romee van der Rest 27052019Romee van der Rest

‘Wat ben ik blij dat het nu eindelijk is geregeld. Ik wilde het al heel lang doen, maar het kwam er niet van.’ Een veelvoorkomende reactie die ik hoor bij de ondertekening van bijvoorbeeld testamenten. Vaak wordt gedacht ‘dat komt nog wel een keer’. Inmiddels is dat wel anders.

Door het coronavirus is nu alles anders. Mensen bellen ongerust op en willen snel wat regelen, omdat het anders niet goed gaat. Ook cliënten die ik eerder sprak en waarvan dossiers even op een laag pitje stonden, willen hun zaak nu toch graag zo snel mogelijk afhandelen. Soms hebben mensen wat extra tijd gehad om er goed over na te denken en soms zijn mensen echt bang dat hen wat overkomt, omdat zij bijvoorbeeld tot een risicogroep behoren.

Ingewikkeld erfrecht
Maar wat nu als u niet naar de notaris kunt gaan? Om een testament voor iemand te maken, moeten we met u doornemen wat de juridische mogelijkheden en uw wensen zijn. Het erfrecht zit ingewikkeld in elkaar, waardoor het van groot belang is dat wij u daarover goed voorlichten. Ook moeten wij controleren of u wel ‘in vrijheid’ naar eigen inzicht uw testament vorm kan geven. Dat betekent dat u niet onder druk wordt gezet door iemand anders. Via een videoverbinding kan zo'n gesprek meestal ook wel plaatsvinden. Maar sommigen blijven een gesprek op kantoor prettiger vinden. Het is in ieder geval dus niet noodzakelijk om voor een adviesgesprek naar de notaris toe te gaan.

Mogelijkheden spoedwet
Voor de ondertekening van een notariële akte kan vaak een volmacht worden gegeven. U hoeft dan niet naar de notaris toe te gaan. Voor de ondertekening van een testament kan dit niet. Dat moet altijd persoonlijk in het bijzijn van de notaris worden getekend. Doordat het coronavirus het in sommige situaties onmogelijk maakt fysiek naar de notaris te gaan, is er een spoedwet gekomen. Die maakt het ondertekenen van een testament op afstand (in bepaalde gevallen) mogelijk. Het gaat om een tijdelijke voorziening en duurt in principe tot 1 september 2020. Deze spoedwet maakt het nu mogelijk om via videobellen, zoals Skype, iemand te identificeren, een akte door te spreken en te ondertekenen.

Wel of niet digitaal?
Het ondertekenen van een akte via videobellen mag alléén wanneer er geen andere manier is om op de ‘normale’ manier die akte te ondertekenen. De notaris zal dit per geval moeten beoordelen. Zo zijn er meer mogelijkheden. Ik heb bijvoorbeeld zelf bij een verzorgingshuis een akte doorgesproken met een cliënte door een openstaand raam, omdat zij geen bezoek mocht ontvangen. Het weer was toen overigens niet zo mooi als het nu is, zodat de overige ramen gesloten waren en de privacy en geheimhouding van cliënte kon worden geborgd.

Gemakkelijker
Ik kreeg van een cliënt die wat verder weg woonde meteen al de vraag of hij zijn testament niet via Skype kon ondertekenen, want hij had gelezen dat je nu digitaal je testament mag ondertekenen en dat vond hij wel een stuk makkelijker. Dat kan dus niet. Het ligt een stuk genuanceerder. Door de spoedwet kan alleen in noodsituaties door middel van videobellen een akte worden ondertekend.