Logo KNB.nl
English

Notaris, wat zou u doen?

Romee van der Rest
Romee van der Rest smalRomee van der Rest

De meeste mensen krijgen in hun leven wel een keer met de notaris te maken. Over het algemeen is dat altijd bij belangrijke gebeurtenissen, zoals trouwen of samenwonen, het kopen van een huis of het opstarten van een eigen bedrijf. De advisering gaat vaak verder dan alleen op het juridische vlak. Zo krijg ik aan tafel van mensen geregeld de vraag: ‘Maar wat zou u dan doen in mijn geval?'

Zo sprak ik drie van de vier dochters over het overlijden van hun moeder, een dag nadat zij was overleden. Zij zaten uiteraard nog vol emotie en wilden liever met mij praten over de dementie van hun moeder en wat dat de laatste jaren met hun familie had gedaan. Het opstellen van een verklaring van erfrecht kwam op de tweede plek. De dochter die niet mee was gekomen, bleek ruzie te hebben met haar zussen. Dit omdat zij eerder de financiën voor moeder regelde.

Niet inlichten over overlijden
Volgens de drie zussen had zij van moeder geld gestolen. De zussen hadden daarop tegen moeder gezegd dat zij geen contact meer mocht hebben met haar andere dochter en dat – als zij erachter kwamen dat zij dat toch deed – zij niet meer voor haar zouden zorgen. Zij wilden graag van mij weten of het goed was dat zij hun zus daarom niet over het overlijden van moeder inlichtten en haar ook niet voor de uitvaart uitnodigden. Zij vroegen zich voornamelijk af of ik vond dat zij dat konden maken en of het vaker gebeurt. Ook wilden ze graag weten of zij haar konden laten weigeren als ze toch naar de uitvaart zou komen.

Persoonlijke afweging
Ook de advisering bij het opstellen van een testament is heel persoonlijk. Het kan lastig zijn voor iemand om te bepalen wie de erfgenamen zijn en wie niet. Een groot dilemma. Er is met bepaalde familieleden geen goed contact, maar het gaat misschien ook te ver om ze niet mee te laten delen in de erfenis. Ook dan vragen mensen mij vaker wat ik zou doen. Mijn antwoord is dat ik de verschillende mogelijkheden en gevolgen daarvan kan schetsen, maar iedereen de voor- en nadelen zelf tegen elkaar moet afwegen. Een besluit nemen is ook persoonlijk. Geen enkele situatie is precies hetzelfde, doordat de persoonlijke overwegingen anders zijn.

Bijzondere gebeurtenissen
Toch merk ik dat je als notaris soms vanuit je eigen ervaring een bepaalde richting op stuurt. Zo ben ik afgelopen jaar zelf getrouwd en moeder geworden: bijzondere gebeurtenissen! Bij de eerste gesprekken na mijn verlof merkte ik dat deze soms wat anders verliepen dan daarvoor. En dat ligt aan mijzelf. Waar ik eerder bij een gesprek over het opstellen van testamenten het onderwerp voogdij vrij snel behandelde, vind ik dat nu een van de belangrijkste onderwerpen en hamer ik erop om daar toch vooral goed over na te denken.

Beter inleven
Ook bij een gesprek over huwelijkse voorwaarden heb ik het nu vaak eerst over alle andere voorbereidingen van de bruiloft en hoe de speciale dag eruit gaat zien, voordat we inhoudelijk over de akte praten. De correcte inhoud van de akte blijft natuurlijk het belangrijkste, maar de gesprekken werden voor mij nog leuker doordat ik het zelf heb meegemaakt. De ervaringen van een notaris, zowel in privé als tijdens het werk, vormen je als mens. Dit neem je in meerdere of mindere mate soms toch mee bij je advisering. Hierdoor kan ik mij nog beter inleven in de situatie van cliënten. Bij het zoeken van een creatieve oplossing voor ingewikkelde vraagstukken helpt persoonlijke betrokkenheid altijd mee!