Logo KNB.nl
English

Stop uw spaargeld in een bv

Anko Harms
20170306 Anko Harms

Met ingang van 1 januari wordt vermogen in box 3 belast tegen andere tarieven. Dus ook uw spaargeld! Kleine spaarders merken hier weinig van – voor hen zou de tariefswijziging zelfs voordelig kunnen uitvallen –, maar grote spaarders betalen vaak veel meer belasting dan voorheen. Dat wordt als onredelijk ervaren. Ik krijg hier in mijn praktijk dan ook veel vragen over. Een eenvoudige manier om die heffing in box 3 te vermijden, is het oprichten van een zogenoemde spaargeld bv.

Stel: u had op 1 januari 2016 een bedrag van 500.000 euro op een spaarrekening staan en ontving daarover een rentevergoeding van 0,5 procent. Dat leverde u 2.500 euro aan rente op. In 2016 was u over het spaargeld vermogensrendementsbelasting verschuldigd van bijna 5.700 euro. U betaalde dus veel meer belasting dan de rente die u ontving. Maar stel dat u een jaar later – op 1 januari 2017 – een bedrag van 500.000 euro op een spaarrekening had staan en daarover een rentevergoeding van 0,5 procent ontving. Ook in dat geval levert u dat 2.500 euro aan rente op. Maar vanwege de verhoging van het tarief bent u wel een vermogensrendementbelasting verschuldigd van bijna 6.300 euro. 600 euro meer dan in 2016.

Zorg voor vermogensvermeerdering
Gelukkig is er een oplossing voor spaarders die nu nog meer belasting moeten betalen over hun spaargeld: een spaargeld bv. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Een spaargeld bv is niet anders dan een gewone bv. De oprichter wordt enig aandeelhouder en bestuurder zodat niemand anders dan hij of zij beslist over de bv. Geld kan worden opgenomen wanneer de aandeelhouder dit wil. Ik geef een voorbeeld. U brengt uw spaargeld onder in een spaargeld bv. Het echte rendement (2.500 euro) wordt belast in box 2. Eerst tegen een tarief van 20 procent en als het rendement wordt uitgekeerd nog eens tegen 25 procent. Dat resulteert in een gecombineerd tarief van 40 procent. U bent in dit geval 1.000 euro aan belasting verschuldigd. In plaats van vermogensvermindering vindt vermogensvermeerdering plaats als u uw vermogen in een spaargeld bv onderbrengt. En dat ieder jaar opnieuw.

Notariële akte
Zoals uit het bovenstaande blijkt, is een spaargeld bv dus een prima alternatief om de onredelijke heffing in box 3 te vermijden. Het is vaak al aantrekkelijk vanaf een vermogen van 125.000 euro als u alleen bent en vanaf 175.000 euro als u een fiscale partner heeft. Voor de oprichting van een spaargeld bv is een notariële akte nodig. De kosten daarvoor wegen niet op tegen de baten. U bent toch geen dief van uw eigen portemonnee?

Verschenen in KNB Nieuwsbrief 6 maart 2017