Aantal akten ook in 2017 gestegen

Het notariaat passeerde vorig jaar 1.677.585 akten. Dat is een stijging van acht procent ten opzichte van 2016. Meer dan de helft van de akten hadden betrekking op onroerend goed: 52 procent. Familierecht, waar onder meer testamenten onder vallen, komt met 32 procent op de tweede plaats. Dat blijkt uit de nieuwste factsheets/meerjarenoverzichten van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Het aantal gepasseerde akten neemt sinds 2014 ieder jaar toe. Gemiddeld passeerde het notariaat de afgelopen 33 jaar 1.415.697 akten per jaar. Het recordjaar is nog altijd 1999 met 1.821.787 akten, al zit 2017 wel ruim boven het langdurig jaargemiddelde.

Provincies
Zuid-Holland blijft de provincie waar de meesten akten zijn gepasseerd. Dat waren er vorig jaar 328.857, oftewel bijna 20 procent van alle akten. In alle provincies steeg het aantal gepasseerde akten ten opzichte van 2016. Friesland was de provincie met de sterkste stijging: 13,1 procent.

Bekijk alle meerjarenoverzichten

Verder in het nieuws

Nieuwe notarissen denken mee over notariële toekomst

Het benoemingsproces tot notaris moet korter en efficiënter. Daarnaast moeten notarissen gedurende hun carrière constant worden getoetst op hun kwaliteiten. Dat vonden de nieuwe (toegevoegd) notarisse...

Notarissen hebben moeite met vinden opvolger

Notarissen hebben moeite met het vinden van een opvolger. Dit blijkt uit het halfjaarverslag van de peer reviews van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Het gaat hierbij om notarissen m...