Aantal veilingbiedingen via internet stijgt

Bijna 30 procent van de veilingobjecten is vorig jaar verkocht via internet. Een jaar eerder was dit nog 20 procent. Dit blijkt uit het jaarverslag van Stichting Notarieel Instituut Internetveilen (NIIV). In 2015 kon op 184 veilingzittingen worden geboden via internet. Bij deze zittingen gingen 2.210 objecten onder de hamer.

Met de invoering van de nieuwe wetgeving op 1 januari 2015 is het bieden via internet bij de gedwongen verkoop van een huis wettelijk verankerd. Doel hiervan is executieveilingen transparanter en voor een breder publiek toegankelijk te maken. Er is dat jaar dan ook voor 86.127.400 euro verkocht via internet, een stijging van 85 procent ten opzichte van 2014. Per zitting waren er gemiddeld 27 unieke bieders ingelogd, waarvan er gemiddeld 18 daadwerkelijk hebben geboden. Op dat moment waren er gemiddeld 95 personen (kijkers en bieders) aanwezig in de zaal.

Regionale verschillen
Op alle locaties wordt veelvuldig via internet geboden. In Twente wordt het minste geboden: 9 procent van de objecten wordt daar verkocht aan een internetbieder. In de regio’s Utrecht (43 procent), Leiden (41 procent), Zwolle (35 procent) en Schiphol (34 procent) wordt het meeste online verkocht.

Notariële veilingorganisaties
NIIV is een vanuit het notariaat opgerichte stichting die gebruiksrechten heeft op het landelijk veilingplatform ten behoeve van de (executie-)veilingen van registergoederen. Sinds 2015 werken alle – bij de Federatie Regioveilingen (FRV) aangesloten – notariële veilingorganisaties met de NIIV-systemen.

Verder in het nieuws

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaa...