‘Bedreiging trustfunctie notaris bij blockchain-toepassingen’

Digitalisering gaat niet aan het notariaat voorbij. Het biedt veel kansen, maar ook bedreigingen, zoals oprukkende blockchain-toepassingen. Dit zei (pdf) Jef Oomen, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) dinsdag tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering. ‘Het vertrouwen bij blockchain-ketens is niet gebaseerd op de inbreng van een vertrouwenspersoon, zoals de notaris. Ik ben geen nostradamus, maar als u mij vraagt waar de bedreiging voor onze trustfunctie in bestaat, dan is het in deze ontwikkeling’, aldus de voorzitter.

Media Plaza in Utrecht was dit jaar het toneel voor de algemene ledenvergadering. Het futuristische uiterlijk van het gebouw paste goed bij de speech van de voorzitter, die deze keer voornamelijk over digitalisering ging. Oomen gaf dan ook aan dat het notariaat de aankomende maanden veel informatie kan verwachten over onderwerpen die de digitale bedrijfsvoering betreffen. ‘Want’, zegt hij, ‘Vanuit het vertrouwen dat het publiek in ons stelt, kan het niet zo zijn dat wij al deze processen niet op en top in orde hebben. Kwetsbare ict-toepassingen op onze eigen kantoren mogen niet de achilleshiel worden van het notariaat.’ Het bestuur van de beroepsorganisatie komt in 2016 ook met een verordening over digitaal werken.

Marktverbreding en domeinmonopolie
‘Als we als notariaat zorgvuldig en betrokken met onze advisering rond het levenstestament blijven omgaan, heeft het de potentie uit te groeien tot een zelfontwikkeld notarieel domeinmonopolie’, zei de voorzitter over de enorme toename van het aantal levenstestamenten in 2015. Beleid en de campagne ‘Wie van de drie’ hebben samen gezorgd voor een marktverbreding.

ALV maart 2016 - 2

Verder in het nieuws

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaa...