Notariaat besteedt aandacht aan ethiek en integriteit

‘Wat goed is, is wel eens fout en wat fout is, is wel eens lekker’, dit zei Edgar Karssing, universitair hoofddocent Beroepsethiek en Integriteitsmanagement bij Nyenrode Business Universiteit vrijdag 6 oktober op het jaarcongres van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in de Kromhouthal in Amsterdam. Thema van het congres was ‘ethiek en integriteit’.

Voor een zaal van ongeveer zevenhonderd deelnemers trapte Karssing af met een lezing over het verschil tussen goed-fout- en goed-goed vraagstukken en het belang van kernwaarden. Wat die notariële kernwaarden zijn en welke rol het notariaat inneemt in de maatschappij, werd vervolgens besproken door een panel met daarin Boudewijn Waaijer (hoogleraar notarieel recht Vrije Universiteit Amsterdam), Nora van Oostrom (executive manager Law Firm School), Iris van Domselaar (executive director Amsterdam Centre on the Legal Professions) en diezelfde Karssing. Ethiek en integriteit is volgens KNB-voorzitter Nick van Buitenen belangrijk voor de beroepsgroep: ‘Vandaag is geen lesje in wat goed en wat kwaad is. Maar we moeten hier wel doorlopend aandacht aan geven.’

In trek
In de middag waren er zeven verschillende break-out sessies waaraan de deelnemers in twee ronden konden deelnemen, een novum voor de beroepsorganisatie. Met name de sessie van de FIOD ‘Stap in de wereld van de bestrijding van white collar crime’ was in trek. Maar ook die over de ‘Notariële kernwaarden in de praktijk’ door Boudewijn Waaijer had veel deelnemers.

Moraliteit
Andere sprekers op het congres waren journalist Jan Tromp en antropoloog en journalist Joris Luyendijk. Tromp vertelde meer over de verwevenheid van onder- en bovenwereld en wat notarissen daarvan kunnen leren. Dit naar aanleiding van zijn boek De achterkant van Nederland. Luyendijk ging met de zaal in gesprek over de moraliteit van een beroepsgroep.

Bekijk ook de video-impressie [3:36 min.]

Edgar KarssingEdgar Karssing aan het woord op het KNB jaarcongres 2017
Karssing congresVideo-impressie jaarcongres [3:36 min.]

Verder in het nieuws

Toename aantal schorsingen

De onderzoeken van het BFT bij het notariaat hebben vorig jaar geleid tot drie ontzettingen, twee onmiddellijke schorsingen op basis van een ordemaatregel en tien schorsingen door de tuchtrechter. Daa...