Blok: Geen kinderziektes meer bij energielabel

Het energielabel is geen haastwerk geweest en heeft ook geen last meer van kinderziektes. Dit antwoordt minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerlid Eric Smaling (SP).

Smaling diende Kamervragen in nadat makelaars in een artikel hadden gezegd dat het energielabel voor woningen niet werkt. De helft van de makelaars geeft hierin aan dat het voor consumenten onduidelijk is hoe ze een definitief energielabel moeten aanmaken.

Draagvlak en acceptatie
Blok laat weten deze visie niet te delen. Hij schrijft: ‘In tegenstelling tot VBO Makelaar meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) onder andere in haar meest recente kwartaalpersbericht dat de nieuwe systematiek steeds beter werkt. De NVM geeft hierbij aan dat ‘het allerbelangrijkste het feit is dat het nieuwe systeem nu juist veel eenvoudiger is geworden in vergelijking met het oude, ingewikkelder energielabel. Ook het gegeven dat het nieuwe energielabel veel goedkoper is, draagt bij aan het draagvlak en de acceptatie’.’ Wel schrijft de NVM volgens Blok dat er nog sprake is van resterende negatieve beeldvorming als gevolg van de problemen rond het vroegere energielabel, maar de nieuwe systematiek  wint snel terrein.

Niet onduidelijk
Smaling wilde ook weten of het voor consumenten onduidelijk is hoe ze een definitief energielabel moeten aanmaken. Blok herkent dat beeld niet. Uit de laatste cijfers blijkt volgens hem dat 77 procent van de woningen tijdens de transactie een energielabel had.

Verder in het nieuws

Minister Hoekstra: ‘Privacy UBO verbeterd’

UBO’s krijgen inzicht in hoe vaak hun informatie wordt geraadpleegd. Ook wordt de identificatie van raadplegers van het UBO-register verbeterd. Met deze twee maatregelen wil minister Wopke Hoekstra va...