Cijfers notariaat beschikbaar op nieuwe factsheets

In het tweede kwartaal van 2015 zijn 15.577 levenstestamenten geregistreerd. Dit is 11 procent meer dan het kwartaal ervoor. Toen werden 13.778 levenstestamenten bij het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR) ingeschreven. Deze cijfers zijn terug te vinden op de nieuwe factsheets over testamenten, Notaristelefoon en leden en medewerkers die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) presenteert.

Vergeleken met het tweede kwartaal van 2014 is het aantal inschrijvingen van levenstestamenten met 62 procent gestegen. Tot nu toe werden dit jaar 128.180 akten in het CTR ingeschreven. Dit kunnen testamenten zijn, maar ook andere notariële akten zoals huwelijkse voorwaarden waarin een bepaling met betrekking tot overlijden is opgenomen. Nederland deed in het tweede kwartaal van dit jaar 99 verzoeken bij buitenlandse testamentenregisters. Door andere landen zijn bij Nederland in diezelfde periode 53 verzoeken ingediend, 36 door Frankrijk en 17 door België.

Notaristelefoon
De Notaristelefoon kreeg het eerste halfjaar van 2015 5.610 telefoontjes binnen. Dat betekent ongeveer 43 telefoontjes per dag. In maart, de drukste maand, werd 1018 keer gebeld naar de Notaristelefoon. Veel vragen gingen over erfenissen en schenkingen en over de eigen woning. Uit onderzoek tussen maart en mei blijkt dat bellers de Notaristelefoon waarderen met een 8.4.

Leden en medewerkers
Het aantal mannelijke notarissen is het afgelopen jaar gedaald. Het aantal vrouwen is licht toegenomen. Toch zijn er nog altijd veel meer mannelijke notarissen, maar liefst 78 procent. De meeste notarissen zitten in de leeftijdscategorie 40-50 jaar. Het aantal kandidaat-notarissen is gestegen. In juli 2015 zijn er 51 kandidaten meer dan in juli 2014.

Verder in het nieuws

Minister Hoekstra: ���Privacy UBO verbeterd’

UBO’s krijgen inzicht in hoe vaak hun informatie wordt geraadpleegd. Ook wordt de identificatie van raadplegers van het UBO-register verbeterd. Met deze twee maatregelen wil minister Wopke Hoekstra va...