D66 stelt Kamervragen over burgerlijke stand

Waarom bestaat er binnen de burgerlijke stand een register voor zowel het huwelijk als echtscheidingen? En klopt het dat je alleen van de burgerlijke staat ‘gescheiden’ af kan komen door te hertrouwen of door het aangaan van een geregistreerd partnerschap? Dat vraagt Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) aan Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming.

Bergkamp wil van de minister weten wat het doel is van de registers en akten van geboorte, geregistreerd partnerschap, huwelijk, echtscheiding en overlijden van de burgerlijke stand. En waar deze concreet voor worden gebruikt. Welke organisaties hebben toegang tot welke registers en akten? En waarvoor gebruiken deze organisaties deze registers en akten? Dit naar aanleiding van een bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ‘Twintigers en dertigers trouwen minder’.

Brede diversiteit
De D66-politicia vraagt de minister of hij van mening is dat de burgerlijke stand zich moet aanpassen aan de veranderende maatschappij, zoals de brede diversiteit aan leefvormen. Ook vraagt ze wanneer het functioneren van de registers van de burgerlijke stand voor het laatst zijn geëvalueerd.

Verder in het nieuws

Juridische Poort: meer kennis over fraudeurs nodig

Notarissen hebben onvoldoende middelen om fraude helemaal te voorkomen. Dit blijkt uit de Juridische Poort die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) donderdag hield. De aanwezige (kandidaa...

Notariaat viert feest met ouderen op 50PlusBeurs

Onder het motto ‘De notaris is jarig en viert feest. Proost u met ons mee?’ vierde het notariaat zijn 175-jarig bestaan afgelopen week op de 50PlusBeurs. Bezoekers konden in de KNB-stand een flesje wa...