D66 stelt Kamervragen over burgerlijke stand

Waarom bestaat er binnen de burgerlijke stand een register voor zowel het huwelijk als echtscheidingen? En klopt het dat je alleen van de burgerlijke staat ‘gescheiden’ af kan komen door te hertrouwen of door het aangaan van een geregistreerd partnerschap? Dat vraagt Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) aan Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming.

Bergkamp wil van de minister weten wat het doel is van de registers en akten van geboorte, geregistreerd partnerschap, huwelijk, echtscheiding en overlijden van de burgerlijke stand. En waar deze concreet voor worden gebruikt. Welke organisaties hebben toegang tot welke registers en akten? En waarvoor gebruiken deze organisaties deze registers en akten? Dit naar aanleiding van een bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ‘Twintigers en dertigers trouwen minder’.

Brede diversiteit
De D66-politicia vraagt de minister of hij van mening is dat de burgerlijke stand zich moet aanpassen aan de veranderende maatschappij, zoals de brede diversiteit aan leefvormen. Ook vraagt ze wanneer het functioneren van de registers van de burgerlijke stand voor het laatst zijn geëvalueerd.

Verder in het nieuws

WWFT 2018 in aantocht

Het wetsvoorstel ter implementatie van de vierde anti-witwasrichtlijn is op 10 juli 2018 aangenomen door de Eerste Kamer. De wet introduceert nieuwe verplichtingen voor de notaris en andere instelling...

Talkshow KNB Live terugkijken

Een week geleden was in het Spant! in Bussum de talkshow KNB Live, gepresenteerd door KNB-voorzitter Nick van Buitenen. Een mooie line-up van gasten schoof bij hem aan tafel aan. De compilatie van dez...