D66 stelt Kamervragen over burgerlijke stand

Waarom bestaat er binnen de burgerlijke stand een register voor zowel het huwelijk als echtscheidingen? En klopt het dat je alleen van de burgerlijke staat ‘gescheiden’ af kan komen door te hertrouwen of door het aangaan van een geregistreerd partnerschap? Dat vraagt Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) aan Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming.

Bergkamp wil van de minister weten wat het doel is van de registers en akten van geboorte, geregistreerd partnerschap, huwelijk, echtscheiding en overlijden van de burgerlijke stand. En waar deze concreet voor worden gebruikt. Welke organisaties hebben toegang tot welke registers en akten? En waarvoor gebruiken deze organisaties deze registers en akten? Dit naar aanleiding van een bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ‘Twintigers en dertigers trouwen minder’.

Brede diversiteit
De D66-politicia vraagt de minister of hij van mening is dat de burgerlijke stand zich moet aanpassen aan de veranderende maatschappij, zoals de brede diversiteit aan leefvormen. Ook vraagt ze wanneer het functioneren van de registers van de burgerlijke stand voor het laatst zijn geëvalueerd.

Verder in het nieuws

Model levenstestament vernieuwd

De commissie levenstestament van de KNB heeft het model levenstestament uitgebreid door daarin ervaringen en wensen uit de praktijk te verwerken. Het model NPV-levenstestament bevat dezelfde wijziging...

Notarissen passeren minder huwelijkse voorwaarden

Het aantal huwelijkse voorwaarden dat echtparen bij de notaris afsluiten, neemt af. In het eerste kwartaal van 2018 zijn 30 procent minder huwelijkse voorwaarden gepasseerd dan dezelfde periode vorig ...