Dienstweigering notaris bij ontbreken energielabel disproportionele sanctie

Notarissen moeten de verkoop van een huis blokkeren als de verkoper geen energielabel heeft. Dat vindt makelaarsvereniging VBO. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft in 2012 de Tweede Kamer al laten weten dat dienstweigering van de notaris een disproportionele sanctie vormt die vooral de koper treft. Dienstweigering gebeurt alleen bij het voorkomen van zware overtredingen en misdrijven zoals vastgoedfraude, witwassen en misbruik van handelingsonbekwame mensen.

Sinds 1 juli kan de Inspectie Leefomgeving en Transport boetes opleggen bij het ontbreken van een energielabel. Volgens Hans van der Ploeg, directeur van makelaarsvereniging VBO, is de handhaving een probleem. De Inspectie werkt aan een methode die het makkelijker maakt om ook na de verkoop van een huis nog via internet een energielabel aan te vragen. Tot het zover is handhaaft de Inspectie niet. Dit zei Van de Ploeg vandaag op BNR Nieuwsradio.

Betere informatie
PvdA-Kamerlid De Vries is het met Van der Ploeg eens dat notarissen de taak van de Inspectie Leefomgeving en Transport over kunnen nemen. Vereniging Eigen Huis is het niet eens met de kritiek. Vooral het idee om notarissen meer macht te geven, gaat volgens die organisatie veel te ver. Natuur & Milieu vindt ook dat blokkeren door de notaris te ver gaat. Wel vindt de organisatie dat huizenverkopers beter en meer informatie moeten krijgen over het energielabel, voordat ze een huis kopen, aldus de organisaties op BNR Nieuwsradio.

Verder in het nieuws

Nieuwe ondernemingsvorm: de maatschappelijke bv

Een nieuwe wet moet zorgen voor een aparte juridische vorm voor ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen. Dat wil het kabinet. Als ondernemingen aan bepaalde eisen voldoen, kunnen ze zich in ...