Drukte in het notariaat, vacatures lastig te vervullen

Ondanks de licht teruglopende woningverkoop is de vraag naar notariële dienstverlening groot. Daarnaast zijn vacatures lastig te vervullen, zowel voor juridisch geschoolde medewerkers als ondersteunend personeel. Dit blijkt uit het halfjaarverslag van de peer reviews van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Een deel van de kantoren heeft het zo druk dat zij niet alle opdrachten binnen een acceptabele tijd kunnen verwerken en de wachttijd oploopt. Een aantal daarvan kiest ervoor om aanvragen voor dienstverlening buiten hun kernactiviteit door te verwijzen naar andere kantoren. 

Wegkopen
Het vinden en vasthouden van bekwaam personeel is in veel praktijken een pittige opgave. Niet iedereen slaagt erin om openstaande vacatures tijdig in te vullen. Tijdens de intercollegiale toetsingen in het eerste half jaar van 2018 kwam geregeld aan de orde dat personeel soms wordt weggekocht door andere kantoren. Dit fenomeen is in andere sectoren al langer gangbaar, maar heeft nu ook het notariaat bereikt.  

AVG
Dit halfjaar werden 139 toetsingen gedaan. Er is veel aandacht besteed aan de implementatie van de verplichtingen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit onderwerp is op alle bezochte kantoren aan de orde gekomen. De meeste kantoren bleken voldoende voorbereid op de nieuwe wetgeving.

Verder in het nieuws

‘Volmacht kan problemen bij vermissing voorkomen’

Partners van langdurig vermiste personen kunnen geen financiële zaken afhandelen zolang de vermiste persoon niet is gevonden. Ook niet als zij zijn getrouwd. De Tweede Kamer sprak hier gisteren over. ...

KNB in gesprek met CDA over roep om toezicht

Het CDA wil strengere regels en (eventueel extern) toezicht op onder andere notarissen. Het voorstel maakt deel uit van een ‘offensief’ tegen zware criminaliteit.

GCV komt met aanbevelingen over bedenktijd

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) steunt het streven de bescherming van Nederlandse ondernemingen te versterken. Maar op sommige punten kan het voorontwerp over het inroepen van bede...

Notaris.nl nu op social media

Wat doet de notaris? Waarvoor kun je bij hem of haar terecht? Om de rol van de notaris duidelijk te maken, is de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) maandag begonnen met het gebruik van soc...