Eerste 3D-eigendomsakte ingeschreven bij het Kadaster

Op maandag 21 maart is de allereerste eigendomsakte met een 3D-visualisatie van rechten ingeschreven bij het Kadaster. Het gecombineerde bouwwerk van het nieuwe stadskantoor en het station van Delft, inclusief de spoortunnel en ondergrondse fietsenstalling is het eerste project dat op deze wijze in 3D wordt ingeschreven. De manier waarop de rechten zijn gevisualiseerd wordt volgens het Kadaster (nog) nergens ter wereld toegepast. Voordeel: een beter en sneller overzicht van rechten op onroerende zaken in Nederland.

Het gebouw van het Stadskantoor, de Stationshal, het ondergrondse station en de spoortunnel met fietsenstalling in het project Spoorzone Delft leent zich bij uitstek voor 3D-registratie. In het bouwwerk komen rechten van drie partijen bijeen in een compact geheel: van de gemeente Delft als eigenaar van de grond, van NS Vastgoed als rechthebbende van de stationshal met winkels en de technische installaties, liften en trappen, én van Prorail/Railinfratrust als rechthebbende van de spoortunnel en het ondergrondse station. Voor de 3D-registratie heeft het Kadaster samengewerkt met de TU Delft. De 3D-visualisatie voor dit project is gemaakt door Mecanoo Architecten. Notariskantoor Houthoff Buruma heeft de akte voor de deponering in het Kadaster opgesteld.

Verder in het nieuws

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaa...