Eerste Kamer akkoord met vervallen nationaliteitseis notarissen

De Eerste Kamer heeft dinsdag 11 juni het wetsvoorstel aangenomen waardoor de nationaliteitseis voor notarissen komt te vervallen, mits het gaat om burgers van de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER), zoals Noorwegen en IJsland.

Een jaar eerder al ging de Eerste Kamer akkoord met een eerder wetsvoorstel om deze eis te laten vallen. De Kamer stelde toen echter de voorwaarde dat dit alleen moest gelden voor burgers van de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER), zoals Noorwegen en IJsland. Op basis hiervan heeft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vervolgens een gewijzigd wetsvoorstel ingediend. De Tweede Kamer stemde donderdag 16 mei in met dit wetsvoorstel.
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) kan zich verenigen met het wetsvoorstel. De toegang tot het notariaat kent tal van eisen die de rechtszekerheid en de kwaliteit van de notariële dienstverlening waarborgen. Nationaliteit is daarvoor niet relevant.

Verder in het nieuws

Aantal testamenten in de lift

Steeds meer mensen gaan naar de notaris voor een testament. Dat blijkt uit de factsheet testamenten. In het tweede kwartaal van 2019 zijn 10.906 meer testamenten bij het Centraal Testamentenregister (...