Eerste kantoor over naar Centraal Digitaal Repertorium

Op 21 oktober is het eerste notariskantoor overgegaan naar het Centraal Digitaal Repertorium (CDR). Doordat het kantoor nu akten, repertoriumregels en aangiften overdrachtsbelasting digitaal kan versturen, hoeven er niet langer originele akten op papier naar de Belastingdienst worden gestuurd. Halverwege 2014 moeten alle notariskantoren zijn aangesloten op het digitale systeem.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft de laatste jaren samen met de Belastingdienst en ICT-leveranciers hard gewerkt om dit digitale platform te realiseren. Die intensieve samenwerking maakt het mogelijk om een aantal processen binnen het notariaat te digitaliseren. Hierdoor zijn tijdrovende klussen, zoals het printen van het ‘netrepertorium’ en het jaarlijks opgeven van akte-aantallen niet langer nodig. Ook zullen aktes die ter registratie zijn aangeboden niet langer zoek raken of beschadigen.

Meedenken
Bijzonder is dat veel notariskantoren tijdens het traject gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om mee te denken over de opzet en werkwijze van dit platform. Zo ook het kantoor dat als eerste overging: Notariskantoor Novitas in Horst. Notaris Martijn Tolsma: ‘Ik ben wel digitaal ingesteld dus vind het leuk dat wij nu als eerste over zijn. De samenwerking tussen de KNB, de Belastingdienst en de softwareleverancier Notis verliep en verloopt erg goed. Complimenten daarvoor. Tijdens het omzetten gisteren liepen we tegen een paar kleine problemen aan. Maar die konden meteen worden opgelost.’ Tolsma is pas een paar uur over en heeft het nieuwe systeem al meerdere keren gebruikt. ‘Het is snel. Helemaal als je ook gebruik maakt van een versie die geïntegreerd is met software op het kantoor. En een belangrijk voordeel is natuurlijk dat de aktes het kantoor niet meer verlaten. Heel fijn.’

Overgaan op CDR
In de periode van 21 oktober tot eind december 2013 zullen ruim dertig notariskantoren een voor een overgaan naar het digitale platform. Deze fase wordt tevens benut om alle stappen in dit proces te optimaliseren. De ervaringen van de testkantoren dragen hieraan bij. In het eerste halfjaar van 2014 gaan alle andere notariskantoren over naar het digitale systeem. Dit zal per regio van de Belastingdienst gebeuren. Op 1 juli 2014 zijn alle notariskantoren over naar het digitale platform.

Verder in het nieuws

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaa...