Eerste NotarisID uitgereikt op jaarcongres notariaat

Jef Oomen, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), kreeg vandaag de eerste NotarisID uitgereikt. Dit gebeurde tijdens het KNB-jaarcongres ‘De notaris in de digitale wereld’ in congrescentrum Evoluon in Eindhoven. ‘Met Notaris-ID maken wij een vertaling van de analoge naar de digitale wereld. Dit wordt heel bijzonder', aldus Oomen.

Via een korte demontratiefilm werd getoond welke stappen de notaris moet doorlopen om een NotarisID te verstrekken aan een cliënt. In de film was Oomen de cliënt. Vervolgens kon de KNB-voorzitter zijn ‘identiteit’ – in de vorm van een voorzittershamer – ‘uitpakken’ uit een beveiligde koffer die alleen door hem te openen was.

Notarieel identificatiemiddel
NotarisID is een identificatiemiddel waarvoor gegevens zijn gebruikt die de notaris heeft gecontroleerd. De notaris stelt de identiteit vast, leest digitaal de gegevens uit van het identiteitsbewijs en voert controles uit in de verschillende basisregistraties. De consument krijgt van de notaris een eenmalig te gebruiken activatiecode. Vervolgens downloadt hij de NotarisID-applicatie op zijn smartphone of tablet, voert de eenmalige code in en kiest zelf zijn persoonlijk pincode. De digitale identiteit is vervolgens te gebruiken op websites die hier gebruik van maken. Een NotarisID zal in de loop van het eerste kwartaal 2016 verkrijgbaar zijn bij meer dan 50 aangesloten notariskantoren.

Verder in het nieuws

Minister Hoekstra: ‘Privacy UBO verbeterd’

UBO’s krijgen inzicht in hoe vaak hun informatie wordt geraadpleegd. Ook wordt de identificatie van raadplegers van het UBO-register verbeterd. Met deze twee maatregelen wil minister Wopke Hoekstra va...