Financiële zorgplicht notaris onder de loep

Hoe kun je samen zorgen dat mensen zich op een goede manier aan de regels houden? Deze vraag stelde Marijke Kaptein, directeur van Bureau Financieel Toezicht (BFT) 3 juli tijdens het wetenschappelijk congres van tijdschrift WPNR. Het congres vond dit jaar plaats in Spant! in Bussum en ging over de financiële zorgplicht van de notaris.

De notaris als ‘trusted third person’ zorgt voor de afhandeling van het geldverkeer. Het maatschappelijk belang daarvan kan nauwelijks worden overschat en verdient voortdurende aandacht. Reden genoeg voor WPNR om dit thema dit jaar verder te belichten. Zo’n 360 (kandidaat-)notarissen en andere geïnteresseerden kwamen hier op af.

Losse eindjes
Tijdens het wetenschappelijk congres werd het onderwerp vanuit allerlei invalshoeken nader onder de loep genomen. Tiddo Bos, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, trapte de middag af. Hij sprak over de zogenoemde losse eindjes, zoals leveringsvoorschriften en medewerking bij contractoverneming. Sander Steneker, hoofddocent burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit, lichtte bijzondere gevallen over de kwaliteitsrekening van de notaris toe. Andere sprekers waren Diana Dutilh, Walter Hendriksen en Femke Stroucken. Alle sprekers deponeerden een aantal stellingen waar het publiek op kon reageren.

Miniatuur WPNR congres 2018.JPGBekijk het videoverslag (1:53min)

Verder in het nieuws

Prinsjesdag: fiscale maatregelen 2019

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft dinsdag tijdens Prinsjesdag het pakket Belastingplan 2019 ingediend bij de Tweede Kamer. Hierin staan diverse voorstellen die ook voor de notariële prak...