Kamercommissie wil antwoord van minister op brief KNB over Omgevingswet

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken is in afwachting van het antwoord van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) op de brief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) over de Omgevingswet. Daarin vraagt de KNB aandacht voor een mogelijke verdubbeling van de kosten omdat de Omgevingswet het achterhalen van informatie voor notarissen lastiger maakt.

In de brief (pdf, 137 kB) aan de minister wijst de KNB erop dat de nieuwe Omgevingswet het veel moeilijker maakt om te zien welke (voormalige) publiekrechtelijke beperkingen er op vastgoed rusten. De notaris is daardoor meer tijd kwijt aan onderzoek. De kosten voor kopers van vastgoed nemen zodoende onnodig toe.

Oplossing
Volgens de KNB is de oplossing het wettelijk vastleggen dat regels apart worden geannoteerd. Op deze manier is het voor het Kadaster mogelijk om gegevens op eenvoudige wijze aanvullend op te nemen in de Basisregistratie Kadaster (BRK), waardoor ze in 1 zoekopdracht via de BRK kunnen worden gevonden.

Toezegging
Daarnaast wijst de KNB de minister op een toezegging van zijn voorgangster: zij wilde een koppeling tussen het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de BRK bij het ontwikkelen van het DSO regelen. Helaas is deze koppeling niet tot stand gekomen en geeft het ministerie nu aan dat er geen juridische ruimte is om dit te realiseren. De KNB zou graag alsnog een dergelijke koppeling zien.

Afschrift
De brief is door de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken besproken. De commissie heeft in een brief (pdf) aan de KNB laten weten De Jonge te vragen een afschrift van zijn antwoord naar de commissie te sturen.

Verder in het nieuws

Biedlogboek moet zorgen voor extra transparantie

De NVM, VBO, Vastgoedpro en de Vereniging Eigen Huis voeren op 1 juli een digitaal biedlogboek in. Kandidaat-kopers die een bod hebben uitgebracht kunnen daarin, na het verstrijken van de bedenktermij...

Vaste Kamercommissie reageert op wetsvoorstel DOBV

Het wetsvoorstel digitale oprichting bv (DOBV) is bestudeerd door de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer. Verschillende fracties hebben nog enkele vragen. Maar als de reger...

Expertgroep onderzoekt modernisering nv-recht

Opnieuw komt er een consultatie van een nieuwe regeling voor personenvennootschappen. Dit schrijft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. Ook wil hij een expertgroep vrage...