Kamervragen over rol notariskantoor bij dubieuze financiële constructies

Is er aanleiding om een breder onderzoek in te stellen naar de betrokkenheid van Nederlandse advocaten en notarissen bij bepaalde rechtshandelingen? Dit vragen Tweede Kamerleden Michiel van Nispen en Arnold Merkies (SP) aan de minister van Veiligheid en Justitie en de staatssecretaris van Financiën. Het gaat om rechtshandelingen die als doel hebben zo min mogelijk belasting te betalen. Zij vragen dit naar aanleiding van het bericht ‘Nederlandse hulp bij opzetten dubieuze constructies’ in Trouw woensdag.

Verschillende media meldden woensdag iets over zaken die genoemd worden in de ‘Panama Papers’, waarbij een notariskantoor uit Rotterdam betrokken is. De SP’ers willen nu weten wat de bewindslieden hiervan vinden en of er wetten en regels zijn overtreden. Verder vragen zij of het een taak van de notaris is om mee te helpen geld buiten het zicht van de belastingdienst te houden. Ook willen zij meer weten over de uitlatingen van emeritus hoogleraar notarieel recht Van Mourik dat een notaris zich zou moeten onthouden van dit soort ‘juridisch cowboygedrag’.

Verder in het nieuws

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaa...