KNB adviseert commissie cassatie van Hoge Raad

Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is het wenselijk dat er tegelijk kosteloze vereffening van de nalatenschap én opheffing van de vereffening kan worden bevolen. Dit heeft de KNB de commissie cassatie in het belang der wet van de Hoge Raad desgevraagd laten weten (pdf).

De commissie cassatie in het belang der wet van de Hoge Raad heeft de KNB vorig jaar gevraagd (pdf) om uitleg van artikel 4:209 lid 1 Burgerlijk Wetboek (BW). Het gaat om de vraag of er tegelijk kosteloze vereffening van de nalatenschap én opheffing van de vereffening kan worden bevolen, of dat alleen één van beide maatregelen kan worden bevolen. Op dit moment bestaat over dit artikel in de kantonrechtspraak verschil van interpretatie. 

Maatschappelijk belang van ruime uitleg
In reactie op het verzoek laat de KNB weten, mede op basis van overleg met de notariële specialistenvereniging EPN, dat het van maatschappelijk belang is dat artikel 4:209 lid 1 BW ruim wordt uitgelegd. Daarnaast benadrukt de KNB dat het wenselijk zou zijn als tegelijkertijd aandacht wordt besteed aan de uitleg van de vereffeningskosten als bedoeld in artikel 4:7 lid 1 sub c BW en de vraag welke rang deze kosten hebben.

Verder in het nieuws

Minister Hoekstra: ‘Privacy UBO verbeterd’

UBO’s krijgen inzicht in hoe vaak hun informatie wordt geraadpleegd. Ook wordt de identificatie van raadplegers van het UBO-register verbeterd. Met deze twee maatregelen wil minister Wopke Hoekstra va...