KNB deelt visie tucht en toezicht met Eerste Kamer

In aanloop naar de behandeling van de Wet doorberekening kosten toezicht en tuchtrecht heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) haar visie gedeeld met de betrokken leden van de Eerste Kamer. In haar brief (pdf) benadrukt de KNB onder meer het profijtbeginsel. De Kamerleden kunnen op 15 maart schriftelijk reageren op het wetsvoorstel.

De KNB blijft zich verzetten tegen de doorberekening van de kosten van tucht en toezicht op het notariaat. Voorzitter Jef Oomen licht de Kamerleden de komende weken persoonlijk de bezwaren tegen het wetsvoorstel toe. Volgens het ministerie heeft het notariaat zelf primair voordeel van het wettelijk toezicht en de tuchtrechtspraak. De beroepsorganisatie is het hier niet mee eens. Niet alleen de cliënt van een notaris heeft voordeel van de betrokkenheid van de notaris, dit voordeel komt ten gunste van de hele maatschappij. Op basis van dit profijtbeginsel moeten de kosten voor tucht en toezicht volgens de KNB bij de hele maatschappij liggen en uit de algemene middelen worden betaald.

Kwaliteits- en integriteitsbewaking
In de tweede plaats stelt het wetsvoorstel dat doorbelasting van de kosten voor een efficiënte inrichting van kwaliteits- en integriteitsbewaking binnen de beroepsgroepen zelf zorgt. De KNB wijst de Eerste Kamer erop dat het notariaat al jaren structureel investeert in intercollegiale toetsing. Het systeem van peer reviews wordt betaald uit de jaarlijkse bijdragen van notarissen aan de KNB. Ook betaalt het notariaat de kosten van de notarisleden van de maandelijkse zittingen van de vier tuchtkamers. Het notariaat betaalt dus al mee aan tucht en toezicht. Invoering van het wetsvoorstel betekent een verdere financiële belasting voor de notariële beroepsgroep.

Verder in het nieuws

Bij kleine banken soms problemen met levenstestament

Sommige kleine banken accepteren geen levenstestament. Zij staan vertegenwoordiging van hun klanten op basis van een levenstestament niet toe. Notarissen zullen cliƫnten die een levenstestament willen...

Eerste vrouwelijke voorzitter voor UINL

Christina Armella is door de Algemene Raad van de UINL (Union Internationale des Notariats Latins) als nieuwe voorzitter gekozen. Dit gebeurde vorige week in Jakarta tijdens het driejaarlijkse UINL-co...