KNB-jaarcongres: ‘Notaris van morgen heeft durf nodig’

‘Stel de betekenis centraal in plaats van het product, wanneer je kijkt naar de toekomst. Dan kom je misschien tot hele andere rollen en producten’, zei Farid Tabarki vrijdag 4 oktober op het jaarcongres van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Het congres stond in het teken van ‘Dromen, durven, doen’. Het jaarthema van de KNB, waarbij de toekomst van het notariaat centraal staat en wat uiteindelijk moet resulteren in een nieuwe strategie voor 2020-2025.

In de plenaire opening van het congres vertelde trendwatcher Farid Tabarki over de verandering van de maatschappij naar een ‘vloeibare’ samenleving. Daarin is verandering de enige constante en onzekerheid de enige zekerheid. Dit heeft ook zijn impact op het notariaat, notariskantoren en notarissen. Volgens Tabarki speelt durf daarbij een cruciale rol. Vervolgens ging Jitske Kramer in haar bijdrage in op veranderen vanuit een antropologisch oogpunt. Volgens Kramer zijn daarbij kampvuurgesprekken heel belangrijk in plaats van zogenoemde ‘bullet point meetings’. ‘Het gaat erom dat wat gezegd moet worden ook gezegd kan worden’, aldus Kramer.

Workshops
Ruim achthonderd leden kwamen op het congres af. Zij werden met behulp van Buzzmaster en dagvoorzitter Rens de Jong uitgedaagd mee te denken en te praten over de diverse onderwerpen. In de middag konden de deelnemers in twee rondes kiezen uit ruim vijftien verschillende workshops en masterclasses, die allemaal ingingen op wat de maatschappelijke ontwikkelingen betekenen voor de notaris van morgen. Zo waren er sessies op het gebied van digitalisering, ethiek, fraudepreventie en natuurlijk ondernemers- en persoonlijke vaardigheden. 

Dapperheid
Aan het eind van de dag verzorgde Ben Tiggelaar de plenaire afsluiting. Hij nam de deelnemers mee naar de kern van innoveren. Wat houdt ons vaak tegen en hoe doorbreken we die belemmeringen? Volgens de ontwikkelingspsycholoog zijn de grenzen die je stelt bijna altijd psychologisch van aard en niet fysiek. Maar: ‘Het vergt vaak maar 20 seconden van dapperheid om een verandering in te zetten.’

Farid TabarkiFarid Tabarki

Verder in het nieuws

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaa...