KNB krijgt impactanalyse aandeelhoudersregister KvK

De KNB heeft de impactanalyse van de Kamer van Koophandel (KvK) over het centraal aandeelhoudersregister gekregen. Voorzitter Franc Wilmink kreeg deze maandagmiddag uit handen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. De beroepsorganisatie bekijkt de analyse nu zorgvuldig.

De KNB heeft op inzage in de impactanalyse aangedrongen om deze te kunnen vergelijken met die van de beroepsorganisatie zelf. Volgens minister Ivo Opstelten is het onderbrengen van het centraal aandeelhoudersregister (CAHR) bij de Kamer van Koophandel sneller en goedkoper te realiseren en te implementeren dan de varianten die door de KNB zijn beschreven. Dit heeft de minister eind juni besloten. Naar aanleiding daarvan wilde de KNB weten of de voorstellen wel met elkaar te vergelijken zijn en wat de verschillen tussen beide voorstellen zijn.

Poortwachtersfunctie
De KNB is van mening dat de instelling van een CAHR een grote bijdrage kan leveren aan de bestrijding en voorkoming van fraude door middel van rechtspersonen. Met dit register kan het notariaat zijn poortwachtersfunctie beter en efficiënter vervullen. Verder bevordert het register de in het economisch verkeer gewenste rechtszekerheid enorm. De KNB vindt dat zij op de meest efficiënte wijze de ontwikkeling en beheer van het register kan uitvoeren door onder meer gebruik te maken van de reeds tot haar beschikking staande informatie- en ICT-instrumenten. Behalve aan de minister heeft de KNB dit standpunt op verschillende momenten ook aan betrokken Kamerleden overgebracht.
De impactanalyse wordt binnenkort ook naar de Tweede Kamer gestuurd.

In Notariaat Magazine oktober wordt aandacht besteed aan het centraal aandeelhoudersregister.

Verder in het nieuws

Weer minder akten gepasseerd in april

Notarissen hebben in april, voor de vierde maand op rij, minder akten gepasseerd dan in dezelfde periode vorige jaar. Zetten notarissen in april 2022 hun handtekening onder ruim 155.000 akten, in apri...