KNB levert Tweede Kamer aandachtspunten modernisering Wetboek van Strafvordering

Het verschoningsrecht is van wezenlijk belang voor onze rechtsstaat. Cliënten die de notaris inschakelen als adviseur moeten op vertrouwelijke behandeling kunnen rekenen. Dit heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer in een brief laten weten. Die commissie behandelt 10 februari de contourennota Modernisering Wetboek van Strafvordering.

Een van de onderwerpen van de modernisering van het wetboek is de geheimhoudingsplicht en het daarbij horende verschoningsrecht dat geldt voor alle functioneel verschoningsgerechtigden in Nederland. De notaris is een van deze functioneel verschoningsgerechtigden. Daarom wijst de KNB de Tweede Kamer-commissie op een aantal aandachtspunten.

Informatie geheim houden
Het verschoningsrecht is bestemd voor alle gevallen waarin de notaris door de cliënt als notaris wordt geraadpleegd. Het moet niet uitmaken voor wat voor soort zaak de hulp van de notaris wordt ingeroepen. Dit schrijft de KNB. Het verschoningsrecht is volgens de beroepsorganisatie bedoeld voor alle situaties waarin de notaris wordt geraadpleegd omdat hij notaris is. De cliënt moet vrij zijn om de notaris op ieder moment te kunnen aanspreken als notaris en erop kunnen rekenen dat toevertrouwde informatie door de notaris geheim wordt gehouden.

Verder in het nieuws

Aantal testamenten in de lift

Steeds meer mensen gaan naar de notaris voor een testament. Dat blijkt uit de factsheet testamenten. In het tweede kwartaal van 2019 zijn 10.906 meer testamenten bij het Centraal Testamentenregister (...