KNB licht ouderen voor om financieel misbruik tegen te gaan

De KNB is samen met notarissen een voorlichtingscampagne gestart om financieel misbruik bij ouderen tegen te gaan. Onderdeel van deze campagne is het consumentenboekje ‘Wie geeft u het vertrouwen’, waarin informatie staat over het levenstestament, de volmacht, het testament en wat de notaris doet. Het boekje is te downloaden en te bekijken op www.notaris.nl.

Centrale boodschap in de campagne is dat ouderen de regie in eigen hand moeten nemen en tijdig hun wensen laten vastleggen bij voorkeur bij de notaris. Tijdig wil zeggen vóórdat zij in een kwetsbare positie zitten (permanent of tijdelijk). Dit kan bijvoorbeeld via een volmacht, levenstestament en testament. Door hun financiële zaken goed te regelen, zijn ouderen beter beschermd tegen financieel misbruik.
De eerste stap is nadenken over de eigen situatie. Twee vragen zijn hierbij cruciaal:
- Wie geeft u het vertrouwen?
- Weet u wel wat u uit handen geeft?
Deze vragen en antwoorden vindt u dan ook terug in het boekje ‘Wie geeft u het vertrouwen’.

Promotie
Het boekje is vanaf medio juni af te halen bij iedere bibliotheek in Nederland (zo lang de voorraad strekt). Vanaf 20 juni komen advertenties in vijf ouderenmagazines waarin aandacht wordt besteed aan het voorkomen van financieel misbruik, de rol van de notaris en hoe het boekje is te verkrijgen.

Bestellen gratis boekjes
Wilt u voor een lezing of bijeenkomst gedrukte exemplaren bestellen van het boekje ‘Wie geeft u het vertrouwen’ dan kunt u een mailtje sturen naar bestellingen@knb.nl. U ontvangt de boekjes dan binnen een week.
N.B. De gedrukte boekjes zijn vanaf 10 juni 2013 beschikbaar.

Verder in het nieuws

Prinsjesdag: wijzigingen overdrachtsbelasting

De zogenoemde antimisbruikbepaling bij de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting wordt gewijzigd. Voor de startersvrijstelling en het verlaagde tarief van 2 procent wordt voortaan ook rekenin...