KNB: schaf geregistreerd partnerschap af

Het geregistreerd partnerschap kan worden afgeschaft, nu bijna alle juridische hobbels zijn genomen en het geregistreerd partnerschap vrijwel dezelfde juridische status heeft als het huwelijk. Dat vindt het bestuur van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Negen van de tien notarissen zien in hun dagelijkse praktijk dat veel mensen niet goed weten wat zij nu precies wel regelen met een geregistreerd partnerschap en wat niet. Ook verwarren mensen het geregistreerd partnerschap met een samenlevingsovereenkomst.

Veel mensen die ooit een samenlevingscontract afsloten laten het daar bij, ook als hun leven verandert, bijvoorbeeld door de aankoop van een huis of de komst van kinderen. Voor samenwoners geldt bij overlijden van een van de partners dat de ander niet automatisch erfgenaam is. Zij moeten ieder een testament laten opstellen om dit te regelen. Een ander belangrijk verschil is dat voor gehuwden een wettelijke alimentatie-regeling geldt, die niet geldt voor samenwonenden. Zonder samenlevingscontract en een pensioenbegunstiging hebben samenwoners ook geen recht op elkaars pensioen dat zij tijdens de samenwoning hebben opgebouwd. Geregistreerde partners en gehuwden hebben wel wettelijke aanspraken.

Aansprakelijk voor elkaars schulden
In Nederland is een geregistreerd partnerschap juridisch gezien vrijwel gelijk aan het huwelijk. Zo geldt in beide situaties dat de partners elkaars erfgenamen worden. Ook is op partners de wettelijke alimentatie-regeling van toepassing. Als geen aparte voorwaarden worden vastgelegd voor een geregistreerd partnerschap, staan de partners automatisch ‘in gemeenschap van goederen’ geregistreerd. Dit betekent dat partners aansprakelijk zijn voor elkaars schulden. Door partnerschapsvoorwaarden te laten opstellen bij de notaris kunnen partners hier samen afspraken over maken. Sommige landen kennen het geregistreerd partnerschap niet. Het is dan maar de vraag of zij de rechtsgevolgen erkennen van een in Nederland gesloten geregistreerd partnerschap.

Notaris.nl
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt dat het begint met goede voorlichting, bijvoorbeeld wanneer mensen zich melden bij de burgerlijke stand voor geregistreerd partnerschap. Op notaris.nl geeft de KNB in korte filmpjes aan waar stellen die plannen hebben om samen verder te gaan over na moeten denken. Voor een onafhankelijk advies wat mensen in hun eigen situatie het beste kunnen regelen, kunnen zij bij de notaris terecht.

Verder in het nieuws

Notarissen passeren opnieuw recordaantal akten

Notarissen hebben in 2020 een recordaantal akten gepasseerd: iets meer dan 1.945.000. Dat is een stijging van ruim 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Toen passeerden notarissen gezamenlijk ru...

Nieuwe voorzitter voor CNUE

Ádám Tóth is per 1 januari 2021 de nieuwe voorzitter van de Raad van notarissen in Europa (CNUE). De Hongaarse notaris was al vice-voorzitter van de CNUE en volgt zijn Griekse collega Georgios Rouskas...