KNB wijst ondervragingscommissie op notariële ontwikkelingen

Notarissen moeten zich houden aan beroeps- en gedragsregels en hebben daarnaast ook speciale regels voor samenwerkingsverbanden met advocaten en belastingadviseurs. De beroepsorganisatie besteedt veel aandacht aan ethiek en integriteit en is al een aantal jaren actief op het gebied van fraudepreventie. Dit schrijft (pdf, 162kB) de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) aan Henk Nijboer, de voorzitter van de Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies.

Dinsdagochtend is oud-hoogleraar Martin Jan van Mourik door de Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies gehoord over de rol van de notaris hierbij. De KNB wijst de commissie erop dat de heer Van Mourik al enige tijd geen hoogleraar en notaris meer is. Een aantal onderwerpen heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt.

Ethiek en integriteit
Ethiek en integriteit spelen een belangrijke rol in het notariaat. De KNB is hier actief mee bezig. Voorafgaand aan de benoeming tot (toegevoegd) notaris vindt een persoonstoets plaats waarbij wordt getoetst op ethiek en integriteit, maar ook op onafhankelijkheid en onpartijdigheid. In 2016 heeft de KNB rond deze thema’s de zogenoemde DilemmApp ontwikkeld. Verder heeft de KNB in het voorjaar van 2017 vijf regiobijeenkomsten georganiseerd voor haar leden om met elkaar in discussie te gaan over dilemma’s op het gebied van ethiek en integriteit. Ook het Jaarcongres 2017 van staat in het teken van ethiek en integriteit in het notariaat.

Verder in het nieuws

Meeste ontzettingen vorig jaar in regio Amsterdam

De kamers voor het notariaat hebben vorig jaar in totaal 485 klachten binnengekregen. De meeste kwamen binnen bij de kamer Arnhem-Leeuwarden, namelijk 189. Dit blijkt uit het jaarverslag van de vier k...