Korte film ‘Naar de notaris’ bij campagne DementieEnDan

Tijdens de campagne DementieEnDan van 20 tot en met 29 september 2013 bundelen diverse organisaties hun krachten voor een betere behandeling en bejegening van mensen met een vorm van dementie. De focus in de campagne DementieEnDan ligt op wat iemand nog wél kan. En wat je, als professional, kunt doen om de kwaliteit van leven voor deze mensen te verhogen.

Filmpje ‘Naar de notaris’
Op 23 en 24 september 2013 zendt de AVRO een documentaire over vijf mensen met beginnende dementie. Documentairemaakster Ireen van Ditshuyzen heeft deze mensen ongeveer twee jaar gevolgd. Speciaal voor het notariaat heeft zij een filmpje gemaakt van ongeveer vier minuten waarin een echtpaar wordt gevolgd waarvan de man lijdt aan Alzheimer. Deze korte film geeft een inkijkje in hun dagelijks leven als het gaat om het regelen van juridisch/financiële zaken. Zij gaan naar de bank en de notaris en ontvangen van hen meer informatie over het regelen van een volmacht of levenstestament.

Krachten bundelen
De voorlichtingscampagne ‘Wie geeft u het vertrouwen?’ van de KNB samen met het notariaat sluit hier nauw op aan. Daarom steunt de KNB de campagne DementieEnDan van harte en raadt ze notariskantoren aan zich aan te sluiten bij de diverse activiteiten die tijdens de campagne worden georganiseerd. Veel ouderen weten nog niet wat de notaris voor hen kan doen. Er is grote behoefte aan voorlichting en advies over de mogelijkheden om financieel-juridische zaken te laten vastleggen volgens individuele wensen en behoeften. Twee vragen zijn hierbij cruciaal: ‘Wie geeft u het vertrouwen?’ en ‘Weet u wel wat u uit handen geeft?’. Steeds meer notarissen zijn alert op mogelijke ‘niet pluis’-signalen bij ouderen en weten hoe ze hiermee moeten omgaan. Op deze wijze geeft het notariaat een duidelijk signaal van maatschappelijke betrokkenheid af. Dat is belangrijk om financieel misbruik terug te dringen of te voorkomen.

Klik hier om het filmpje te startenBekijk de film ‘Naar de notaris’

Verder in het nieuws

Prinsjesdag: wijzigingen overdrachtsbelasting

De zogenoemde antimisbruikbepaling bij de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting wordt gewijzigd. Voor de startersvrijstelling en het verlaagde tarief van 2 procent wordt voortaan ook rekenin...