Modernisering Wetboek van Strafvordering besproken op congres V&J

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&) organiseerde op 15 oktober voor de tweede keer een congres over de modernisering van het Wetboek van Strafvordering. Doel van de congressen is belanghebbende organisaties, zoals de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), in een vroegtijdig stadium te laten meedenken over de implementatie van het nieuwe wetboek. De formele consultatierondes hierover volgen nog.

Een belangrijk onderwerp voor het notariaat in dit verband is het verschoningsrecht. De modernisering van het wetboek is in de eerste plaats bedoeld om bestaande jurisprudentie te codificeren. Ook het verschoningsrecht zal in het kader van de modernisering weer aan een kritische blik worden onderworpen. Het OM pleit voor verdere inperking van het verschoningsrecht, terwijl de KNB vindt dat het verschoningsrecht in de huidige vorm aan de eisen van de tijd voldoet. 

Invoering
De advocatuur, de politie en de rechters vinden dat V&J te veel haast heeft bij het invoeren van de herziening van het Wetboek van Strafvordering. Alleen voorzitter Herman Bolhaar van het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie wil de vaart erin houden. Volgens Bolhaar schreeuwt de praktijk om nieuwe regels. Of het departement het tempo gaat verlagen, is onduidelijk. Minister Ard van der Steur deed daarover geen uitspraken.

Verder in het nieuws

Minister Hoekstra: ‘Privacy UBO verbeterd’

UBO’s krijgen inzicht in hoe vaak hun informatie wordt geraadpleegd. Ook wordt de identificatie van raadplegers van het UBO-register verbeterd. Met deze twee maatregelen wil minister Wopke Hoekstra va...