Oud-hoogleraar gehoord over rol notariaat bij fiscale constructies

Dinsdagochtend is oud-hoogleraar Martin Jan van Mourik door de Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies gehoord over de rol van de notaris hierbij. De commissie vroeg onder meer hoe dergelijke constructies eruit zien, welke notarissen hierbij zijn betrokken, naar relevante wet- en regelgeving en naar het toezicht op het notariaat.

Martin Jan van Mourik werd gehoord als deskundige. Hij is emeritus hoogleraar notarieel recht en privaatrecht (tot 2008) en voormalig notaris (tot 2006). Tijdens het verhoor gaf Van Mourik aan zelf beroepsmatig niet te maken te hebben gehad met het opzetten van fiscale constructies. Hij ziet zijn deskundigheid in de (publieke) positie van de notaris, de ethiek van het notariaat en zijn kennis van het (personen)vennootschapsrecht. De afgelopen jaren is een aantal fiscale constructies ter beoordeling aan hem voorgelegd, waaronder constructies met commanditaire vennootschappen en Caribische entiteiten. Volgens Van Mourik is de notaris door het invoeren van vrije tarieven gedwongen om meer ondernemer te zijn. Hierdoor werd minder gelet op de ethische kanten van het werk. Hij ziet hiervoor tegenwoordig weer meer aandacht en bevestigde het beeld van de commissie dat notarissen niet op grote schaal meewerken aan dubieuze fiscale constructies. Het gaat volgens hem slechts om enkelen waarbij dat vermoeden bestaat. 

23 deskundigen
De Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies doet onderzoek naar de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk. Dit naar aanleiding van de Panama Papers. De tijdelijke commissie verhoort in juni 23 deskundigen en getuigen. Het notariaat was op dag vijf aan de beurt.

Verder in het nieuws

Meeste ontzettingen vorig jaar in regio Amsterdam

De kamers voor het notariaat hebben vorig jaar in totaal 485 klachten binnengekregen. De meeste kwamen binnen bij de kamer Arnhem-Leeuwarden, namelijk 189. Dit blijkt uit het jaarverslag van de vier k...