Ruim 40 procent van de notarissen weleens bedreigd

Ruim 40 procent van de (kandidaat-)notarissen is tijdens het werk weleens bedreigd. In een derde van de gevallen gaat het om schelden, 7 procent van de respondenten is fysiek bedreigd. Dit blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

De meeste notariële slachtoffers hebben te maken gehad met verbaal geweld: zo’n 60 procent. Ook per post of e-mail wordt er aardig wat gedreigd: 30 procent. Schelden en het niet willen betalen van de rekening komen het meest voor. 7 procent heeft te maken gehad met fysiek geweld. Hieronder valt dreigen met een wapen, de dood en het wat willen aandoen van naasten. Een enkeling heeft te maken gehad met duwen, slaan, schoppen en spugen.

Geen aangifte
Bijna 10 procent van de bedreigde (kandidaat-)notarissen is het afgelopen jaar bedreigd. De meeste bedreigingen vinden plaats in het personen- en familierechtpraktijk: bijna 60 procent. Op de tweede plaats staat de vastgoedpraktijk.
90 procent van de bedreigde (kandidaat-)notarissen doet geen aangifte bij de politie. Van de 10 procent die wel aangifte doet, komt het in 20 procent van de gevallen tot een vervolging.

Meer mannen dan vrouwen
Aan het onderzoek ‘Dreiging en geweld in het notariaat’ deden ruim duizend (kandidaat-)notarissen mee. Iets meer mannen dan vrouwen reageerden. De meeste respondenten werken op een kantoor dat bestaat uit twee tot vijf notarissen. Het aantal deelnemende notarissen is gelijk aan het aantal kandidaat-notarissen dat meedeed aan de enquête. De meeste deelnemers komen uit de provincie Noord-Holland. Hier werken dan ook de meeste (kandidaat-)notarissen.

In Notariaat Magazine, editie november 2016 staat een uitgebreid artikel over het onderzoek.

Nadere informatie: KNB, Hens Meengs, h.meengs@knb.nl, 070 3307149

Verder in het nieuws

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaa...