Sterkere positie consument als opdrachtgever in de bouw

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft vorige week ingestemd met het wetsvoorstel kwaliteitsborging voor het bouwen. Volgens het wetsvoorstel krijgt iedere consument als opdrachtgever in de bouw een sterkere positie. Zij krijgen een betere bescherming als na oplevering van een bouwwerk gebreken worden ontdekt. Dat komt door het aanscherpen van de wettelijke aansprakelijkheid van de aannemer.

Ook verandert de rol van bouw- en woningtoezicht en wordt een private kwaliteitsborger geïntroduceerd. Deze kwaliteitsborger toetst het bouwontwerp aan het Bouwbesluit en houdt tijdens de bouw toezicht op het voldoen aan datzelfde Bouwbesluit en aan specifieke zaken die de opdrachtgever aangeeft. Doelstelling van het wetsvoorstel (34453) is ook dat de bouwleges van gemeenten omlaag gaan.

5%-regeling
Ook de zogenoemde 5%-regeling (artikel 7:768 BW) verandert. Nieuw is dat de aannemer tussen de een en twee maanden na het oplevermoment een brief aan de opdrachtgever stuurt waarin hij hem wijst op zijn opschortingsrecht. Een kopie van deze brief stuurt de aannemer naar de notaris. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft hierbij eerder als kanttekening geplaatst dat niet altijd uit de brief van de aannemer hoeft te blijken wat het oplevermoment was. Dit moment is bepalend voor de uitbetaling van het depot. Dat zou een verhoging van de regeldruk bij de notaris kunnen betekenen. Het ministerie heeft de door de KNB aangedragen oplossing – pas na het verstrijken van de onderhoudstermijn verzoekt de aannemer de notaris tot uitbetaling van het depot met overlegging van een kopie van bedoelde brief – echter niet gevolgd.

Consumentendossier
Tegelijk met het wetsvoorstel zijn ook een aantal amendementen en moties aangenomen. Hierdoor krijgen onder andere aannemers de plicht om consumenten te informeren hoe zij verzekerd zijn voor risico’s bij faillissement en voor gebreken tijden de bouw en na oplevering. Ook moeten zij bij oplevering een consumentendossier aan de opdrachtgever geven. Wat betreft dit consumentendossier is nog niet duidelijk of de rechten en plichten hieruit zullen overgaan op een volgende koper van de nieuwbouwwoning. Dit is overigens wel te verwachten. De aanwezigheid van het consumentendossier en de overgang van die rechten en plichten moeten dan in de leveringsakte worden vermeld.

Stapsgewijs
De volgende stap richting de inwerkingtreding van het nieuwe stelsel is de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Tegelijkertijd zal binnenkort de algemene maatregel van bestuur kwaliteitsborging aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Als alles volgens planning verloopt zal per 1 januari 2018 de wet kwaliteitsborging stapsgewijs in werking treden. Eerst voor de bouw van woningen en eenvoudige bouwwerken, zowel nieuwbouw als verbouw en na evaluatie volgt uitbreiding naar meer complexe bouwwerken.

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...