Technologie grootste uitdaging voor juridische beroepen

De technologische ontwikkelingen worden als het meest invloedrijk gezien voor veranderingen in de juridische dienstverlening. In de toekomst zou door digitalisering van de vastgoedketen en blockchaintechnieken de rol van notarissen kunnen verschuiven of inkrimpen. Dat staat in het rapport ‘Juridische beroepen in de toekomst, Ontwikkelingen binnen advocatuur, notariaat en gerechtsdeurwaarderij’ van het WODC.

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deed in opdracht van de minister van Veiligheid en Justitie het afgelopen jaar onderzoek naar ontwikkelingen die mogelijk veranderingen teweegbrengen voor de advocatuur, het notariaat en de gerechtsdeurwaarderij. Doel van het onderzoek was de versnipperde informatie over trends die zich de komende tien jaar kunnen voordoen en de gevolgen die ze kunnen hebben voor de juridische beroepsgroepen bijeen te brengen.

Rol juridische beroepsgroepen verandert wezenlijk
Technologische ontwikkelingen kunnen de toegang tot diensten betaalbaarder, bereikbaarder, sneller en simpeler maken. Er kunnen best practices en expertsystemen worden ontwikkeld. Door big-data-analyse kan de dienstverlening meer worden afgestemd op de behoeften van klanten, aldus de onderzoekers. Aandachtspunt daarbij is hoe klanten kunnen bepalen of de zelfhulpprogramma’s, of intelligente zoekmachines die zij gebruiken van goede kwaliteit, niet verouderd, of op hun situatie van toepassing zijn. Een ander punt van aandacht is de transparantie van die nieuwe vormen van dienstverlening voor wat betreft bepaalde kernwaarden (bijvoorbeeld onafhankelijkheid, vertrouwelijkheid).
Als gevolg van de technologische ontwikkelingen zal de rol van de juridische beroepsgroepen wezenlijk veranderen. Vragen die daarbij van belang zijn voor een toekomstig stelsel zijn: waar ligt de toegevoegde waarde van een toekomstig advocaat, notaris, gerechtsdeurwaarder? Aan wat voor soort dienstverlening heeft de samenleving behoefte? Voor welke aspecten is regulering nodig, door wie en om welke reden? En welke rol moet de overheid hierin vervullen: stimuleren, faciliteren, voorop lopen in het gebruik of remmen?

Acties in kaart brengen
Het rapport is door minister Blok naar de Tweede Kamer gestuurd. Eind februari wordt bekend hoe de Tweede Kamer dit rapport gaat behandelen. De minister wil over de uitkomsten met de beroepsgroepen en andere betrokkenen in gesprek om de acties in kaart te brengen die de geschetste ontwikkelingen van de beroepsgroepen en overheid vergen. 

Verder in het nieuws

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (...

Notaris vertrekt voor fietstocht van 3 maanden

Vrijdag trekt notaris Ellen van Pelt de deur van haar kantoor in Assen achter haar dicht. Maandag springt zij op haar fiets voor een tocht van 3 maanden. Waar die haar gaat brengen weet zij nog niet, ...