Wetsvoorstel alimentatie richt zich op belang kind

De zorg voor de kinderen na een scheiding moet een belangrijk criterium worden bij het vaststellen van de alimentatie. Dit staat in het wetsvoorstel dat Kamerleden Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD) deze week hebben gepresenteerd. De nieuwe wet moet leiden tot meer duidelijkheid en rechtvaardigheid.

Het automatisme dat de meest verdienende ouder het meest betaalt, vervalt. Scheidende ouders moeten zelf kunnen berekenen hoe de alimentatie wordt verdeeld. Dit kan met een internettool die beschikbaar komt als de wet in werking is getreden. De rechter hoeft geen uitspraak meer te doen over de bedragen, zoals nu nog het geval is. Volgens Recourt en Van der Steur leiden eenvoudigere regels tot minder ruzie tussen ex-partners, en daarmee tot minder schade voor hun kinderen. De verwachting is dat de nieuwe wet niet voor 2016 ingaat.

Verder in het nieuws

Minister Hoekstra: ‘Privacy UBO verbeterd’

UBO’s krijgen inzicht in hoe vaak hun informatie wordt geraadpleegd. Ook wordt de identificatie van raadplegers van het UBO-register verbeterd. Met deze twee maatregelen wil minister Wopke Hoekstra va...