Logo KNB.nl
English

Vacature

14 januari 2021

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) behartigt de belangen van de (kandidaat-)notarissen in Nederland en zorgt dat zij hun werk goed kunnen doen. De juridische aspecten die de KNB en haar leden aangaan (intern of extern) worden behandeld door de afdeling Praktijkzaken. Voor deze afdeling zoeken wij een:

JURIST MET KENNIS VAN VASTGOED

De afdeling Praktijkzaken is verantwoordelijk voor de afhandeling van alle juridische aspecten die de KNB en haar leden aangaan, intern en extern gericht. In de praktijk omvat dat ook het signaleren, sturen en (waar nodig en mogelijk) beïnvloeden van beleid en politiek ten aanzien van de (toekomstige) belangen van het notariaat. Dat vertaalt zich in het bijwonen van bijeenkomsten, het initiëren van samenwerkingen en het ontwikkelen van plannen die op dat beleid invloed kunnen hebben.

De afdeling houdt zich daarnaast, onder meer, met de volgende werkzaamheden bezig:

  • Het beantwoorden van vragen over de praktijk en toepassing van notariële regelgeving van de leden van de KNB.
  • Het opstellen van regelgeving.
  • De behandeling van bezwaren tegen besluiten van de KNB.
  • Ondersteuning van bestuur en ledenraad.
  • Voorbereiding van de advisering omtrent benoemingsverzoeken.
  • Afstemming en contact met de toezichthouder over het notariaat. 
  • Bewaking van de kwaliteit van het notariaat door middel van opleidingen, peer reviews, klachtenbemiddeling en, indien nodig, het indienen van klachten bij de tuchtrechter.

De afdeling bestaat uit 9 juristen die elk een aantal aandachtsgebieden hebben.

Algemene beschrijving van de rol
De werkzaamheden bestaan uit het beantwoorden van juridische vragen van de leden als ook op externe belangenbehartiging van het notariaat. De jurist adviseert over (nieuwe) wet- en regelgeving op het gebied van onroerend goedrecht en over diverse andere dossiers/projecten. Dit loopt uiteen van vraagstukken over energielabels tot ontwikkeling van ‘aktes in leesbare taal’ tot herziening van kadastrale kaarten of wetgeving in nauw contact met respectievelijk het Kadaster of het Ministerie van Justitie.
De jurist werkt (projectmatig) samen in verschillende samenstellingen (binnen en buiten de afdeling) aan de dossiers, maar ook individueel aan juridische vraagstukken. Het takenpakket kent een focus, maar is daarnaast ook divers. Gezien de veelheid aan onderwerpen binnen de afdeling is aanpassing aan de focus altijd bespreekbaar. Ook onderhoudt de jurist in- en externe contacten met belanghebbenden, met het bestuur, met de leden en met deskundigen binnen en buiten de organisatie en externe (juridische) adviseurs. 

Kandidaat
De geschikte kandidaat heeft een academische opleiding Nederlands recht en beschikt over 6 tot 10 jaar relevante werkervaring (een meer junior profiel wordt niet bij voorbaat uitgesloten). Hij of zij (hierna: hij) heeft interesse in of affiniteit met het notariaat en beschikt over kennis van vastgoed in de breedste zin van het woord. Is bij voorkeur bekend met juridisch inhoudelijke en politieke dossiers op het gebied van onroerende zaken. Een belangrijk component van de rol is het contact met het Kadaster maar ook met het Ministerie van Justitie. Bekendheid met een bestuurlijke setting en/of ervaring in het politieke spel dat gespeeld wordt door de verschillende instellingen is een pre.
De kandidaat is nu bijvoorbeeld advocaat vastgoed, legal counsel vastgoed, juridisch adviseur onroerend goed, kandidaat-notaris, notarieel jurist, jurist projectontwikkeling. De geschikte kandidaat is slim en leergierig, zelfstandig, gemakkelijk in omgang, flexibel en politiek bewust. Een kritisch en oplossingsgerichte teamplayer. Stressbestendig, integer en doortastend. Beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend in woord en geschrift.

Arbeidsvoorwaarden
De KNB biedt een fijne en collegiale werkomgeving in het hart van de organisatie en aantrekkelijke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
In deze positie is het mogelijk om op hoog niveau juridische theorie en maatschappelijke praktijk te combineren binnen een organisatie die een vooraanstaande en misschien wel bepalende rol in de notariële wereld speelt. Je draagt bij aan de maatschappelijke ontwikkeling waar de zakelijke dienstverlening voor staat.

Selectieproces
Deze Werving & Selectie procedure is uitbesteed aan Govaerts Search & Coaching.
De eerste interviews zullen worden gevoerd door Marjolein Govaerts. Daaropvolgend wordt besloten wie van de kandidaten wordt voorgedragen bij KNB.

Neem voor een uitgebreider profiel contact op met Govaerts Search & Coaching: marjolein@govaerts.nl, 06 46833509.